Ook in Oekraïne vieren ze de Dag van Europa

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nog even en het is 9 mei. De dag die bekend staat als de Dag van Europa. Op het hele continent wordt de dag gevierd met lezingen, festivals en feestjes. Ook in het door oorlog verscheurde Oekraïne wordt er aandacht aan besteed. Het land wil immers lid worden van de EU en werkt hard om aan de voorwaarden te voldoen.

Terwijl in het oosten van Oekraïne duizenden Oekraïense en Russische soldaten hun leven verliezen in de bevochten stad Bachmoet, worden in steden als Kiev en Lviv festivals ter ere van de Europese Unie georganiseerd.

Dag van Europa

Zo wordt in Kiev een serie films getoond waarin op een artistieke manier de oorlog in het land gedocumenteerd wordt. De films moeten die dag de discussie over de weg naar vrede een startschot geven.

Daarnaast gaat ook in Kiev een toneelstuk in première over de 18de-eeuwe Oekraïense filosoof Hryhory Skovoroda. De filosoof reisde vijf jaar lang door Europa. Zijn denken zou een grote invloed hebben gehad op de Oekraïense en Russische cultuur. In Lviv, dichtbij de grens met Polen, wordt een orkest georganiseerd om Oekraïense muzikanten in tijden van oorlog te ondersteunen.

Kandidaat-lid

Oekraïne werd officieel kandidaat-EU-lid kort nadat Rusland het land binnen was gevallen. Oekraïne kon op veel steun van de EU rekenen. Het Europees Parlement zei Oekraïne snel toe te willen laten en de Europese Commissie zegde toe het land te ondersteunen bij haar aanvraag.

Snel gaat het echter niet gebeuren. Veel EU-lidstaten vinden dat Oekraïne meer hervormingen moet doorvoeren voor het kans maakt op lidmaatschap. Zo is er bijvoorbeeld nog steeds veel corruptie in het land. Nederland wil in ieder geval geen speciale procedure voor Oekraïne. Het land moet volgens Rutte hetzelfde proces volgen als alle andere kandidaat-lidstaten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie