Onbekende Márki-Zai neemt het op tegen Hongaarse premier Orbán

3 min. leestijd
Riport a hódmezővásárhelyi polgármesterválasztásról. Hódmezővásárhely, 2018.01.18. Fotó: Draskovics Ádám

De rechts-conservatief Péter Márki-Zai zal het bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar gaan opnemen tegen EU-plaaggeest premier Victor Orbán. De Hongaren konden tot vanmiddag hun stem uitbrengen op een kandidaat van de verenigde oppositie en de partijloze Márki-Zai won die verrassend. Hij is nu nog burgemeester van het Zuid-Hongaarse stadje Hódmezővásárhely.

De verkiezingen waren bedoeld om een gemeenschappelijk front te vormen tegen de Fidesz-partij van Victor Orbán. In het verleden werd de oppositie nogal eens tegen elkaar uitgespeeld, met als gevolg dat Fidesz en dus Orbán de verkiezingen steeds weer won.

Echtgenote

Orbán had graag gezien dat Márki-Zai’s opponent, de links-liberale Klára Dobrev de voorverkiezing had gewonnen. Ze was lid van het Europees Parlement en zei alle schade die Orban de afgelopen tien jaar in de EU heeft aangericht, te willen herstellen.

Wat tegen haar spreekt is dat ze de echtgenote is van voormalig premier Ferenc Gyurcsány, die in allerlei schandalen verwikkeld raakte en moest aftreden. Klára Dobrev zou daardoor een makkelijke prooi voor Orbán zijn geweest om haar zwart te maken.

Premier Victor Orbán staat nu meer dan tien jaar aan het roer in Hongarije en heeft zich in die periode laten zien als het enfant terrible en als splijtzwam binnen de Europese Unie. Zo hield hij zich afzijdig van gemeenschappelijke afspraken over de opvang van vluchtelingen en wil hij niets weten van enig begrip voor de LBHTI+ gemeenschap in zijn land. Ook beperkte hij langzaam maar zeker de persvrijheid.

Rutte

Aan de andere kant incasseert hij graag de miljardensubsidies vanuit Brussel, die hij toewijst aan bedrijven en projecten van politieke vrienden, in ruil voor hun steun. Tijdens de gesprekken over het Corona-herstel pakket in 2020 botste Orbán daarom hard met premier Rutte. De stand van de rechtstaat werd op Rutte’s initiatief een voorwaarde voor financiële steun, geheel tegen de zin van Orbán.

Orbán denkt dat Premier Rutte hem of Hongarije haat – naar aanleiding van kritische gesprekken over het Corona-herstelpakket over de rechtstaat in Hongarije in 2020.

Niemand in Brussel zal onomwonden zeggen dat het goed is dat Victor Orbán van het Europese politieke toneel verdwijnt, maar in stilte hopen ze daar dat de dagen van lastpost Orbán geteld zijn en dat Péter Márki-Zai volgend jaar de nieuwe Hongaarse premier is.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie