De cijfers van Eurostat tonen het aantal onbeantwoorde asielaanvragen van de afgelopen maanden in de Europese Unie en enkele andere Europese landen, waaronder bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zwitserland. In Nederland is dat aantal op dit moment bijna net zo hoog als tijdens de piek van de migratiecrisis in 2015. Hoe zit dat in de andere Europese landen?
Grote verschillen
Vooral de Zuid- en West-Europese lidstaten hebben nog een flinke lijst asielaanvragen die beoordeeld en beantwoord moeten worden. De cijfers, die teruggaan tot november vorig jaar, tonen dat Frankrijk en Duitsland sindsdien elke maand bovenaan in het rijtje staan. In augustus dit jaar had Frankrijk ruim 130.000 aanvragen nog niet beantwoord. Over Duitsland zijn van augustus 2022 nog geen gegevens beschikbaar, maar in juli 2022 waren het er daar ruim 240.000. Ook Spanje en Italië hebben nog veel in te halen.
Toch zijn er ook meerdere lidstaten die nagenoeg geen achterstand hebben bij het beantwoorden van asielaanvragen. Hongarije moest er in juli dit jaar bijvoorbeeld nog slechts 25 beantwoorden. Ook in Letland (210) en Portugal (120) waren het er niet zo veel.
En hoe zit het dan bijvoorbeeld bij onze zuiderburen? Nederland en België staan bijna op gelijke voet, al stijgt het aantal onbeantwoorde asielaanvragen in België sinds november 2021 elke maand net iets boven Nederland uit.
Grafiek van tot nu toe bekende gegevens over openstaande asielaanvragen in augustus 2022. Bron: Eurostat.
Grafiek van tot nu toe bekende gegevens over openstaande asielaanvragen in juli 2022. Bron: Eurostat.