Ollongren: “Oekraïne heeft meer wapens, training en voorraden nodig tegen Rusland”

Minister Kajsa Ollongren van Defensie besprak vandaag in Brussel wat de NAVO gaat doen voor Oekraïne. “Oekraïne heeft meer wapens, training en voorraden nodig om zich effectief te kunnen verdedigen tegen de Russische agressie“, zei minister Ollongren. De militaire steun kan nog beter door meer te coördineren en samen te werken.

2 min. leestijd

Om de NAVO-landen in Europa te verdedigen is een langdurige versterkte aanwezigheid van de bondgenoten in het oosten nodig, aldus de Amerikaanse generaal Tod Wolters, de hoogste militaire commandant van de NAVO, tijdens een bijeenkomst in Brussel. Nederland sluit zich hierbij aan.

Onvoorspelbaar

Tegelijkertijd is het de bedoeling om bestaande initiatieven en militaire steun aan Oekraïne te versterken. Ook moeten landen aan elkaar worden gekoppeld om gezamenlijk militaire goederen te leveren. Nederland gaf aan dat de inzet dan wel flexibel en lang vol te houden moet zijn vanwege de onvoorspelbare duur van de oorlog in Oekraïne.

Militaire ondersteuning van Oekraïne zal een andere fase ingaan, stelt Ollongren. In de toekomst gaat de NAVO de Oekraïense krijgsmacht verregaand moderniseren, “onder meer met het oog op samenwerking met de NAVO.”

Finland en Zweden

De toetreding van Finland en Zweden tot het bondgenootschap stond ook op de agenda. Minister Ollongren sprak volmondig de Nederlandse steun uit en benadrukte het belang van een snelle start van de toetredingsonderhandelingen.

Minister Kasja Ollongren in gesprek met haar Litouwse ambtgenoot Arvydas Anusauskas tijdens de NAVO-bijeenkomst.

Voorbereiding

De bijeenkomst van vandaag was ter voorbereiding op de NAVO-Top van 29 en 30 juni in Madrid. Dan nemen staatshoofden en regeringsleiders het nieuwe Strategische Concept van de NAVO aan en besluiten zij over de vandaag besproken onderwerpen.

Oekraïne stond vandaag ook op de politieke agenda bij de vier Europese regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland, Italië en Roemenië. In Kiev spraken zij uit dat ze voor een versnelde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie