Oekraïne tegen Rutte over EU-lidmaatschap: ‘Laat bureaucratische procedure los’

2 min. leestijd

Toen dinsdag bleek dat Oekraïne geen uitzicht heeft op toetreding tot de NAVO, zette president Zelenksy opnieuw zijn zinnen op het EU-lidmaatschap. En een beetje tempo graag. Maar het toetredingsproces duurt jaren en Rutte wil het liefst de normale weg volgen. “Laat deze ‘bureaucratische procedure’ los, Rutte”, zei Ihor Zhovkva, een belangrijke adviseur van Zelensky, tegen Nieuwsuur.

“Mark Rutte, wees alsjeblieft net zo actief met het versnellen van onze toetreding tot de EU, als met het steunen van ons land,” bepleitte Zhovkva in het tv-programma.

Geen versnelde procedure

Dat Rutte geen versnelde procedure wil, maakte hij afgelopen weekend duidelijk na de Europese top in Versailles. Tegen de pers gaf Rutte nogmaals aan dat er geen versnelde weg bestaat voor toetreding tot de Europese Unie. De Europese staatshoofden en regeringsleiders zette tijdens de top wel de deur open voor nauwere banden met Oekraïne.

In verschillende grote Europese landen is er veel steun voor de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Maar of dat direct moet gebeuren, daar zijn de Europeanen niet allemaal van overtuigd, zoals blijkt uit opiniepeilingen in zes landen die de Brusselse nieuwssite Politico deelde.

In Nederland zegt slechts twaalf procent dat Oekraïne meteen tot de EU moet toetreden, het laagste percentage van de zes landen. Liever een paar jaar wachten zegt een derde. Maar ook wil 29 procent dat Oekraïne helemaal niet tot de EU toetreedt.

Steun van Centraal-Europa

In Centraal-Europa wordt er anders over gedacht. Na de top in Versailles pleitten Polen, Slovenië en Tsjechië voor duidelijke toetredingsperspectieven voor Oekraïne. Dat deze landen Oekraïne steunen maakten ze dinsdag extra duidelijk, toen hun regeringsleiders een bezoek brachten aan het oorlogsgebied.

Ondanks de zware ontploffingen in en rondom Kiev namen ze de trein om de stad te bezoeken en er met Zelensky te praten over de situatie.

Het bezoek was niet alleen een steunbetuiging aan Oekraïne, maar ook erkenning van zijn onafhankelijkheid van Rusland. De regeringsleiders staan alleen. Of andere regeringsleiders en politici in hun voetsporen treden is onzeker.