Het is aan Oekraïne om te besluiten hoe lang het land wil doorvechten tegen Rusland. De NAVO zal het land dat slachtoffer is geworden van Russische agressie, blijven steunen in zijn recht op zelfverdediging.
Dat is de boodschap in Den Haag van secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Nederlandse ministers Wopke Hoekstra en Kajsa Ollongren van Buitenlandse Zaken en Defensie.
“Als deze verschrikkelijke oorlog straks voorbij is, dan moet kristalhelder zijn voor het Kremlin en alle dictators op de wereld dat er geen ruimte is voor dit soort imperialisme in de 21e eeuw. Dat is ons doel”, zei Hoekstra.
Zelensky in Cherson
Vanochtend bracht de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een bliksembezoek aan de Cherson. Dit weekend heroverde het Oekraïense leger die stad op de Russen. Zelensky zei tegen de meegereisde verslaggevers dat Oekraïne voorwaarts beweegt en klaar is voor vrede.
Op de vraag waar de Oekraïense legers nu heentrekken, antwoordde hij: “Niet naar Moskou. We zijn niet geïnteresseerd in het grondgebied van een ander land.” Of het schiereiland de Krim het volgende strijdtoneel wordt, laat hij in het midden. De Krim ligt pal ten zuiden van Cherson en werd al in 2014 door Rusland geannexeerd.
De opmars van Oekraïne zou niet mogelijk zijn geweest zonder de enorme militaire steun van het Westen. Nu het directe gevaar geweken is dat Rusland zijn buurland onder de voet loopt, wordt in westerse hoofdsteden de vraag gesteld hoe het einde van dit conflict eruit moet zien. De vraag is of Oekraïne de kans krijgt om alle gebieden te heroveren die het sinds 2014 aan Rusland verloor.
In Den Haag zei Stoltenberg namens het NAVO-bondgenootschap: “Het is aan Oekraïne om te besluiten wat een acceptabele uitkomst is van dit conflict. Wij gaan dat niet vanuit Brussel of een andere westerse hoofdstad besluiten.”
Oekraïense opmars betekent geen einde aan oorlog
Nu de kansen gekeerd lijken in de oorlog en Oekraïne aan een opmars bezig is, wil de NAVO dat Oekraïne zo sterk mogelijk staat als het tot vredesonderhandelingen zou komen. In de woorden van Stoltenberg: “Wij willen de kans maximeren dat Oekraïne een voor zichzelf acceptabele oplossing bereikt aan de onderhandelingstafel. De manier om dat te doen is om hen te versterken op het slagveld.
Hoekstra dempte al te hooggespannen verwachtingen dat een snel einde van de oorlog in zicht is: “We moeten niet naïef zijn. Dit is niet in een paar weken of maanden voorbij. Dit zou door kunnen gaan tot in de nabije toekomst. En wij zullen Oekraïne blijven steunen.”