In de nieuwsbrief Brussels Peil: Noodplan

2 min. leestijd

Brussels Peil – de wekelijkse nieuwsbrief van hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) over geopolitieke ontwikkelingen in heel Europa – is weer terug na de zomer, lees de laatste editie hier.

De Europese Commissie maakt overuren. Er moet een plan komen om een einde te maken aan de aanhoudende stijging van de energieprijzen. Maar hoe geef je dat vorm? Zeker is dat de gasprijs niet langer de dominante factor is bij de vaststelling van de elektriciteitsprijs. Bovendien werkt Brussel aan voorstellen om een deel van de winst die elektriciteitsmaatschappijen maken te gebruiken om mensen die zuchten onder de hoge prijzen, te compenseren.

Zweden

Het moet een noodplan worden dat komende vrijdag door de ministers van Energie en Klimaat worden besproken. Nederland twijfelt, want het kabinet is geen voorstander van ingrijpen in de markt. Maar premier Rutte zet de hakken niet helemaal in het zand, want het zijn bijzondere tijden.

En dan rijzen de prijzen ook nog eens op alle fronten de pan uit. Marko Bos analyseert de gevolgen.

Verder een verhaal uit Zweden waar volgende week zondag verkiezingen worden gehouden. Het is een spannende strijd tussen een centrum links en een rechts blok. De verkiezingen gaan over de Europese vragen; energieprijzen, inflatie en migratie. Het lidmaatschap van de NAVO dat Zweden onlangs aanvroeg speelt nauwelijks een rol. Daar zijn de Zweden het allemaal wel over eens. In Brussels Peil een speciale reportage.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie