Nog steeds gezocht: Europese gezant voor godsdienstvrijheid

2 min. leestijd
A jail cell interior with a barred up window and light rays penetrating through it casting an image of a crucifix – 3D render

Een groep Europarlementariërs die zich bezig houden met godsdienstvrijheid lobbyt al twee jaar voor een nieuwe Europese Unie gezant, maar die is nog steeds niet aangesteld. ‘Het wordt beschamend’, vindt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).

De zogeheten ‘Intergroep voor Vrijheid van Religie of Geloof’ presenteerde vandaag een rapport over de staat van godsdienstvrijheid buiten de Europese Unie de afgelopen jaren. Peter van Dalen is voorzitter van die groep en vertelt dat ze het onderwerp op de agenda willen houden omdat ze een nieuwe gezant willen.

Gezant gezocht

Onder de vorige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker was er nog een Europese gezant voor godsdienstvrijheid, vertelt Van Dalen. Toen de nieuwe Europese Commissie aantrad, met Ursula von der Leyen aan het hoofd, werd er niet direct een nieuwe aangesteld. Die kwam er ook later niet, dus de groep begon in januari 2020 met een campagne. Vragen, brieven en moties zijn er aan te pas gekomen, vertelt Van Dalen. ‘Telkens was de boodschap: heb geduld’.

In mei 2021 was het zover: Christos Stylianides uit Griekenland werd de nieuwe gezant. Maar aan het eind van de zomer vertrok hij weer om in Griekenland ‘branden te bestrijden’, vertelt Van Dalen. Onlangs had hij twee gesprekken met Eurocommissaris Margaritis Schinas, die heeft hem toen toegezegd ‘binnen enkele weken over te gaan tot een benoeming’. Dat is nu vijf weken geleden, zegt Van Dalen, maar een nieuwe gezant heeft hij nog niet gezien.

Kritiek in het parlement

Niet iedereen in het Europees Parlement is onverdeeld enthousiast over een Europese gezant voor geloofsvrijheid. Zo klopte Europarlementariër Sophie in ‘t Veld aan bij de gezant uit het Juncker-tijdperk, Ján Figel, omdat hij zich associeerde met anti-abortus en homofobe organisaties. De gezant moet waken voor de vrijheid van alle religies en niet-gelovigen, maar In ‘t Veld constateerde dat Figel zich voornamelijk bekommerde om de ‘conservatieve christenen’.

VN-rapporteur

Helemaal onbewaakt is de vrijheid van religie buiten de Europese Unie niet: er is een gezant bij de Verenigde Naties met die portefeuille, Ahmed Shaheed uit de Malediven.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie