Nieuwsbrief Brussels Peil: Pluk ze

3 min. leestijd

Nederland is niet uniek. In veel EU-landen hebben regeringen moeite om de sancties te handhaven. Wie moet er controleren en wat zijn de definities? In Tsjechië zijn ambtenaren van de douaneafdeling overgeheveld naar de nieuwe afdeling sancties waar ze proberen de besluiten uit Brussel te doorgronden.

Wat mag wel en wat mag niet is telkens de grote vraag. Is bevriezen van financiële tegoeden genoeg of moeten overheden verder gaan? De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel wil verder gaan. Hij wil geld afpakken om te investeren in de wederopbouw, na de oorlog, in Oekraïne. Maar niet in elk land kan dat zomaar. Bezit is beschermd en dus moet je een goede juridische procedure volgen om echt geld af te pakken. Dat kan jaren duren en de rijke Russen hebben de tijd, want als de oorlog eenmaal is afgelopen, hopen ze gewoon weer over hun geld op de bankrekeningen te beschikken.

De EU hoopt dat ze nu kunnen doorpakken. De Nederlandse ‘pluk ze’-wetgeving (om criminelen financieel kaal te plukken) is nu een voorbeeld. Net als de Italiaanse wetgeving om de maffia bezittingen af te pakken. Eén ding is zeker: de sancties moeten slimmer.

Kiev en de Duitse stembus

De hoofdstad van Oekraïne is opeens onderwerp van de regionale verkiezingen in Duitsland geworden. De oppositieleider bezocht deze week president Zelensky en lost als een echte staatsman de kleine diplomatieke geschillen op. De Duitse president Steinmeier was namelijk niet welkom in Oekraïne, omdat hij in het verleden te pro-Russisch zou zijn geweest. Vooral zijn rol bij de zogenoemde akkoorden van Minsk, na de bezetting van De Krim door Rusland, was Zelensky een doorn in het oog. In de uiteindelijke teksten zou Rusland meer zeggenschap, over onder meer een referendum krijgen, dan door Oekraïne was gewenst.

De wekelijkse Europabrede nieuwsbrief Brussels Peil van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) lees je hier.

Maar nu is, na het bezoek van de oppositieleider, de Duitse president toch welkom; net als de bondskanselier.

Grote plannen

En de Italiaanse premier Mario Draghi heeft grootse plannen met Europa. Hij wil het veto recht afschaffen, meer defensiesamenwerking en een heel eigen koers voor Europa. Minder afhankelijk van Rusland en ook meer economisch samenwerken. Zo wil Draghi, de oud-president van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de EU-landen samen geld gaan lenen op de kapitaalmarkt. Sinds kort is de Europese Commissie op dit terrein actief; voor het coronaherstelfonds wordt in Europees verband geld geleend. Draghi wil dit vaker doen; vooral voor de broodnodige investeringen in de verschillende Europese economieën.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie