In de nieuwsbrief Brussels Peil: Nieuwe spelregels

De Europese Commissie komt met nieuwe spelregels voor de euro. De lidstaten van de Europese Unie zijn niet allemaal even enthousiast. Voor de zomer van volgend jaar wordt geen besluit verwacht in de eurogroep. Het is toch al lastig om het met elkaar eens te worden, schrijft onze hoofdredacteur Bert van Slooten in dé wekelijkse geo-politieke Europa-nieuwsbrief Brussels Peil.

3 min. leestijd

Zo was er onenigheid over wie de nieuwe directeur van het Europese noodfonds (ESM) moet worden, waar de Nederlandse kandidaat Menno Snel voor in de race was. En nu ligt er nog een heikele kwestie op het bordje van de ministers: wie wordt de nieuwe voorzitter van de eurogroep?

Wat is er mis met de huidige voorzitter?

Op zich niks. Iedereen is tevreden over hoe de Ier Paschal Donohoe zijn werk doet. Maar het probleem is dat hij in december geen minister van Financiën meer is. De coalitiepartijen in Ierland hebben afgesproken dat er gewisseld wordt voor het einde van het jaar. Zo komt er een nieuwe (oude) premier Leo Varadkar en ook de minister van Financiën zal worden vervangen. Donohoe zal voortaan minister voor overheidsbedrijven en hervormingen worden.

En dat is een probleem, want strikt formeel kan alleen een minister van Financiën voorzitter van de eurogroep zijn. Heeft Ierland dan opeens twee ministers bij die vergadering? Is dat niet een beetje veel van het goede?

Dat wordt juridisch uitgezocht, maar belangrijker is het politieke spel. Zijn er kapers op de kust? Wordt het niet tijd voor een vrouw? Minister Kaag wil haar handen er nog niet aan branden. Ze wil eerst het onderzoek afwachten. “Ik ben wel voor continuïteit in tijden van onzekerheid.”

Ook complimenten uit Finland van minister Annika Saarikko die tevreden is over de manier waarop Donohoe de vergaderingen voorzit. “Maar we moeten eerst weten of het kan. Dat moeten we uitzoeken.”

Dijsselbloem

Echte steun kreeg de Ier vanuit België. Minister Vincent van Peteghem staat vierkant achter een tweede termijn (die duurt tweeënhalf jaar), omdat er nu behoefte is aan stabiliteit en continuïteit, met een voor de deur staande recessie. De Spaanse minister Nadia Calviño, die bij de vorige stemming in 2020 door Donohoe werd verslagen, houdt zich op de vlakte. “Ik ga niet speculeren, maar hij heeft goed werk geleverd.”

Het is overigens eerder voorgekomen dat de eurogroep werd geleid door iemand die geen minister van Financiën was. Jeroen Dijsselbloem mocht nog vier maanden voorzitter blijven nadat zijn partij (PvdA) geen deel meer uitmaakte van het kabinet en daarvoor was Jean-Claude Juncker voorzitter terwijl hij geen ministers van Financiën meer was van Luxemburg.

Het is de bedoeling om begin december een besluit te nemen. Om te worden gekozen moet een kandidaat de steun van minimaal tien van de negentien eurolanden krijgen, waarbij elk land, groot of klein, één stem heeft.

Dit is een verhaal uit de nieuwsbrief Brussels Peil. Meer lezen? Klik hier voor de editie van deze week. Abonneren kan hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie