Europese wegen moeten veiliger worden voor voetgangers, kinderen, fietsers en gebruikers van e-scooters. Het Europees Parlement stemde woensdag in met een voorstel van de Europese Commissie om regels rondom rijbewijzen te herzien.
Hoewel er steeds minder doden vallen in het Europese verkeer, gaat die daling niet snel genoeg volgens Brussel. Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen op de wegen. Vooral in Roemenië en Bulgarije is het gevaarlijk op de weg. In Zweden en Denemarken vallen de minste doden. In Nederland eindigden in 2022 655 ongelukken in een sterfgeval.
Strengere regels
De nieuwe regels rond rijbewijzen lopen nogal uiteen. Zowel de Commissie als het Parlement wil dat zeventienjarigen in Europa al onder begeleiding kunnen leren rijden. In Nederland kan dat al. Ook moet het mogelijk worden om met een rijbewijs B, het standaard rijbewijs voor normale voertuigen, zwaardere elektrische busjes en trucks te besturen. Dat moet de krapte op de arbeidsmarkt in de transportsector tegengaan.
Tegelijkertijd duiken de nieuwe regels ook de diepte in. Zo komt er in Europa een lagere alcohollimiet voor beginnende bestuurders. Vergelijkbaar met de Belgische regels, waar beginnende bestuurders maar 0,2 promille alcohol in hun bloed mogen hebben. Dat komt er in de praktijk op neer dat je niet één pilsje kan drinken voor je achter het stuur kruipt.
Abonneer je nu op de nieuwsbrief Mobiliteit
Ook moeten examinators bij het rijexamen op gaan letten of de cursist wel op de juiste manier de deur opendoet. Dat moet met de rechterhand gebeuren waardoor de cursist automatisch over zijn schouder kijkt of er geen fietsers of voetgangers aankomen. Die techniek staat bekend als de ‘Dutch reach’.
Ouderen
De Europese Commissie stelde ook voor om bestuurders die ouder zijn dan zeventig vaker medisch te laten controleren. Is hun reactievermogen nog snel genoeg en kunnen ze nog wel goed zien? Dat ziet het Europees Parlement niet zitten. Europarlementariërs stemden ervoor de paragraaf over medische keuringen voor ouderen te schrappen. Ook EU-landen zijn er tegen. Het Belgische kabinet stelde onlangs nog dat ouderen juist voorbeeldige bestuurders zijn. Ze houden zich immers aan de snelheid, rijden voornamelijk overdag en leggen maar korte afstanden af.
Ook het idee van de Commissie om van een medische zelftest over te stappen naar een medische keuring voor rijbewijshouders in het algemeen, stuit op kritiek. Nederland verzette zich vorig jaar al tegen de maatregel. Meer medische keuringen verhogen de druk op de zorg, meent het kabinet.
Volgende stappen
De onderhandelingen over het voorstel lopen nog wel even door en gaan naar alle waarschijnlijkheid pas na de verkiezingen definitief afgerond worden.
Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.