Nieuwe Nederlandse plannen voor 4,7 miljard coronaherstelfonds

In het nieuwe plan gaat er meer geld naar woningmarkt uit de EU-pot die Nederland mag gebruiken om beter uit de coronacrisis te komen.

1 min. leestijd

Het kabinet heeft bekendgemaakt welke projecten Nederland wil uitvoeren met de subsidies uit het Europese coronaherstelfonds. Er was al een eerste versie van de lijst met hervormingen, maar na overleg en het verlagen van de prijs is nu het definitieve concept voor de subsidieaanvraag naar de Tweede Kamer gestuurd door minister Kaag van Financiën.

Het Nederlandse plan bestaat uit 48 maatregelen, waarvan 20 hervormingen en 28 investeringsplannen. De maatregelen richten zich op klimaatverandering, de arbeidsmarkt en de woningmarkt. De investeringen gaan vooral naar digitalisering, onderwijs en zorg.

5,2 miljard

Er is wat gesleuteld aan de lijst, want eerder telde de lijst 39 maatregelen met een totaal prijskaartje van 7,7 miljard euro. Dat is veel meer dan de 4,7 miljard euro die Brussel voor ons land beschikbaar heeft. Daarom moest het kabinet de kosten terugdringen. De 48 maatregelen op de lijst kosten nu in totaal 5,2 miljard.

Verbeteren van de woningmarkt

De extra maatregelen zijn vooral gericht op het verbeteren van de woningmarkt. Zo wordt er meer ingezet op subsidies voor bewoners waarmee ze hun huis kunnen verduurzamen, zoals het aanschaffen van een warmtepomp, zonneboilers en betere isolatie.  Ook wordt er gekeken naar een (versnelde) realisatie van ongeveer honderdduizend woningen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie