Nieuwe Europese wet tegen belastingontwijking

1 min. leestijd

Met de nieuwe Europese wet tegen belastingontwijking zijn in de toekomst geen Panama Papers en Pandora Papers meer nodig om belastingheffing transparanter te maken. Het Europees Parlement een wet goedgekeurd die bedrijven verplicht bekend te maken waar ze actief zijn en hoeveel belastingen ze in die landen betalen.

In een oogopslag zou zichtbaar moeten worden of bedrijven de belastingregels volgen. Maar ook welke landen schade ondervinden door belastingontwijking.

Belasting als consequentie van succes

De aangenomen wet is een grote stap voor belastingrechtvaardigheid, zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA). In zijn reactie schreef Tang dat het risico van imagoschade voor belastingontwijkende adviseurs en multinationals hen zal dwingen om op een andere manier naar hun belastingafdracht te kijken. “Niet als een kostenpost, maar als de consequentie van hun succes, en een kans om bij te dragen aan de samenleving.”

Principekwestie

Opvallend was dat alleen JA21 tegen de wet stemde. Een principekwestie, zo bleek. De partij vindt dat belastingaangelegenheden een zaak van de nationale regeringen zijn. “Eenmaal hiervan afwijken betekent doorgaans in het Brusselse, dat er meerdere schapen over de fiscale dam gaan.”

Nu de wet is aangenomen, hebben EU-lidstaten twee jaar de tijd om de verplichting in nationale wetgeving op te nemen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie