De hype lijkt misschien al wat voorbij, maar toch zijn cryptomunten nog altijd razend populair. Volgens de Eurobarometer, een opiniepeiling van de Europese Commissie, bezat 8 procent van de Europeanen vorig jaar cryptomunten. In Nederland was dat zelfs 12 procent.
De voorstanders zweren erbij dat het systeem volledig decentraal is: er is geen centrale bank of overheid die cryptotransacties overziet. Dat zorgt voor een ultieme vorm van privacy. Ook kunnen overheidsinstanties niet ingrijpen. Denk daarbij aan een centrale bank die de waarde van de munt ondergraaft door geld bij te printen.
Wilde Westen
Maar hierdoor ontaardt het gebruik van cryptomunten ook in het Wilde Westen van de financiële sector. Deze vorm van privacy zorgt er namelijk voor dat cryptomunten zich uitstekend lenen voor allerlei vormen van fraude, witwassen en zelfs financiering van terrorisme.
Een nieuwe Europese cryptowet die de lidstaten vandaag goedkeurden, moet daar verandering in brengen. Concreet moeten de nieuwe regels cryptobedrijven verplichten om informatie over transacties te delen met de belastingdiensten. Informatie zoals de identiteit van de zender en ontvanger van de transactie, en het soort cryptomunt, ongeacht de grootte van het bedrag.
Dat werkt zo: het is perfect mogelijk om volledig anoniem cryptomunten over te maken, maar in werkelijkheid maakt men meestal gebruik van gespecialiseerde platformen die bedrijven aanbieden. Wanneer je bijvoorbeeld je cash of ‘echt’ geld wil omzetten in cryptomunten, vinden veel gebruikers het handig om deze aan te kopen bij zo’n bedrijf. Dat creëert een tastbare connectie naar de echte identiteit van gebruikers. En dat komt belastingdiensten zeer goed van pas bij het bestrijden van illegale praktijken.
Eindstation
In april zette ook het Europees Parlement het licht al finaal op groen. Met de zegen die de ministers van Financiën vandaag uitspraken, bereikt de nieuwe cryptowet het eindstation.
Voor meer Europees financieel nieuws belangrijk voor Nederland, abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief De week van de Euro.