Nieuw logo moet duidelijkheid scheppen over biologische dierenvoeding

Op één na hebben alle leden van de landbouwcommissie van het Europees Parlement voor het “European Organic Logo” op huisdierenvoeding gestemd. Het moet zo een stuk makkelijker worden om te weten of het voer van je viervoeter biologisch is.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Wanneer is huisdierenvoeding eigenlijk biologisch? Lange tijd was dit, door een grote hoeveelheid aan onduidelijke standaarden en regeltjes, moeilijk om uit te vogelen. En wordt er soms dierenvoeding verkocht als biologisch, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Om daar verandering in te brengen, kwam de Europese Commissie vorig jaar met een voorstel voor een nieuwe standaard.

Hierin staat dat alle huisdierenvoeding met bijna alleen biologische ingrediënten een speciaal logo op de verpakking moet krijgen. Dit logo, het European Organic Logo, moet het zo makkelijker maken voor de consument om te weten wat zij aanschaffen.

Het voorstel is nu ook in de landbouwcommissie van het Europees Parlement aangenomen, met maar één stem tegen. De enige tegenstem kwam van Ivan David, Tsjechisch Europarlementariër voor de rechts-populistische fractie Identiteit en Democratie (ID).

Bio-logo

Tot op heden zijn de regels voor biologische huisdierenvoeding een nationale aangelegenheid. Hierdoor komt het wel eens voor dat consumenten en huisdieren zogenaamd ‘biologische’ voeding voorgeschoteld krijgen, terwijl sommige ingrediënten dat helemaal niet zijn.

In het nieuwe voorstel wordt dat rechtgetrokken. Dierenvoeding mag slechts nog biologisch heten wanneer minimaal 95 procent van het gewicht van biologische oorsprong is. Op 100 gram voeding komt dat dus neer op ten minste 95 gram biologische bestanddelen.

In een eerdere versie waren deze regels nog strenger. Maar omdat er maar beperkte hoeveelheid biologische ingrediënten beschikbaar is, zou het volgens fabrikanten te ingewikkeld worden om de voedingswaarde hoog te houden.

Hoe nu verder?

Er zal de komende tijd nog wat aan de details van het voorstel worden gesleuteld. Het ligt in de lijn der verwachting dat het daarna op de volgende bijeenkomst van de landbouwministers (25 juli) zal worden aangenomen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie