Voor de eerste keer kunnen Nederlanders in het buitenland stemmen op een speciale kiescollegelijst. De kandidaten die daarvan verkozen worden, stemmen uiteindelijk net als Statenleden op wie er in de Eerste Kamer komt. Echter, niet alle partijen hebben de moeite genomen een lijst daarvoor samen te stellen. Nederlanders in het buitenland hebben straks minder keuze dan kiezers in Nederland.
Partijen
Dertien partijen hebben een kandidatenlijst voor de buitenlandse kieskring ingeleverd.
De ChristenUnie (CU) is één van de partijen die dat niet gedaan heeft. Volgens een woordvoerder wil de partij zich volledig focussen op de verkiezingen van de Provinciale Staten.
Maar de CU is niet de enige. Ook Denk heeft geen kieslijst ingeleverd, net als Bij1, de PVV, BVNL van Wybren van Haga en de bundeling van regionale partijen OSF.
De BoerBurgerBeweging heeft wel nog geprobeerd een lijst op korte termijn samen te stellen. Er waren wel mensen die op de lijst wilden, maar dat was uiteindelijk niet voldoende, zegt voorzitter Erik Stegink. De partij heeft besloten zich daarom volledig op de twaalf provincies te richten en de waterschappen.
Registraties
Nederlanders die in het buitenland wonen, moesten zich aanmelden om mee te mogen stemmen. Tot nu toe staat de teller op 35.725. Dat zou betekenen dat er een kiescollege komt van 23 leden. Om een plek in het kiescollege te krijgen, zijn dan minimaal 1452 stemmen nodig. Let op: registreren kan niet meer maar geteld wordt er wel nog. Dinsdag wordt het definitieve aantal bekend gemaakt.
In verhouding tot andere verkiezingen is het aantal geregistreerden laag. Voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn 92.000 Nederlanders in het buitenland geregistreerd. Voor de Europese zijn dat er pakweg 70.000. Belangrijk detail is wel dat het aantal registraties zich ieder verkiezing opbouwt.