Nederlandse zorg van alle EU-landen het beste voorbereid op de toekomst

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Nederlandse overheid zegt het zelf: de zorg staat onder druk. Lange wachttijden, te weinig personeel en besparingen op de zorg baren heel wat mensen zorgen. Maar wat blijkt: eigenlijk zijn we in Nederland heel goed voorbereid, in vergelijking met de andere EU-lidstaten zijn wij zelfs het meest toekomstbestendig. Of misschien zijn de anderen heel slecht voorbereid, het is maar net hoe je het wilt zien. In ieder geval is de enige Europese land dat het beter doet dan wij Noorwegen, maar dat is geen EU-lidstaat. 

Klaar voor een uitdaging?

Globsec, een Slowaakse denktank, heeft gekeken naar hoe klaar de zorgsystemen in verschillende Europese landen zijn voor uitdagingen in de zorg. Zouden we bijvoorbeeld nog een pandemie-uitbraak aankunnen? En hoe gaan we om met de gevolgen van vergrijzing?  

De denktank maakt onderscheid tussen hoe goed voorbereid de zorgsystemen nu zijn en hoe dat in de toekomst zal zijn. Bij de eerste kijken ze onder andere naar hoeveel werknemers er zijn in de zorg, hoe oud mensen gemiddeld worden en hoe vaak bepaalde ziektes voorkomen. Ze kijken de toekomst in door het vermogen dat een land heeft te onderzoeken om toekomstige toenemende vraag naar zorg op te kunnen vangen. 

Nederland in de startblokken

Bij het onderzoek over het huidige vermogen van de zorgsystemen valt Nederland op. Want hoewel wij in vergelijking met bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden niet opvallend veel uitgeven aan onze zorg, halen we toch een goed resultaat. 

Maar bij de meting van het vermogen van ons zorgsysteem om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden, springt Nederland er pas echt uit. We halen daar de tweede plaats, we staan onder Noorwegen. Deze hoge score komt onder andere omdat we goede zorgvoorlichting hebben, waardoor een gezonde levensstijl aangemoedigd wordt en het risico op ziekten verminderd.

Kloof 

Bij beide onderzoeken valt één ding erg op. Er is een groot gat tussen West-Europa aan de ene kant en Centraal- en Oost-Europa aan de andere. De lidstaten met de slechtste zorgsystemen komen bijna allemaal uit Centraal- en Oost-Europa. Negen van de tien landen onderaan de lijst komen daarvandaan. Een reden die de denktank hiervoor geeft is het gegeven dat deze landen ongeveer de helft minder uitgeven aan de zorg in hun landen dan hun Westerse buren.