Nederlandse financiële waakhond waarschuwt voor Europees gasprijsplafond

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan het prijsplafond de gasmarkt verstoren en worden consumenten kwetsbaarder.

2 min. leestijd
Building Autoriteit Financiele Markten At Amsterdam The Netherlands 16-5-2019

Een EU-brede maximumprijs voor gas, dat baart de Nederlandse financiële waakhond AFM zorgen. Volgens de Nederlandse waakhond, die toezicht houdt op de financiële markten, werkt de gasmarkt momenteel goed. Die is transparant en prijzen komen door marktwerking tot stand. Het is onzeker hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen als Brussel ingrijpt met een Europees energieprijsplafond. 

Andere aanpak nodig

Als financiële waakhond ziet de AFM toe op de ontwikkelingen van de belangrijkste Europese gasprijs, de zogenaamde gastermijnhandel in Amsterdam. Zij begrijpt dat de EU en nationale regeringen op zoek zijn naar manieren om de gasprijzen te drukken, maar waarschuwt dat een EU-breed prijsplafond de gasmarkt ernstig kan verstoren. Dat kan op den duur onbedoelde negatieve gevolgen met zich meebrengen: mogelijk gaat de prijs voor consumenten juist verder omhoog.

De AFM vindt het een veel beter idee om het onderliggende probleem van de gascrisis aan te pakken: de vraag naar gas moet omlaag en Europa moet gezamenlijk gas gaan inkopen. Dat laatste plan ligt in Brussel al op tafel. Maar hoe de vraag naar gas bij de consument omlaag moet, daar horen we in Brussel en in de EU-lidstaten te weinig over, vindt de AFM.

Consument altijd in het vizier

Waarom de AFM zich zo bezighoudt met die Europese gasprijs? Dat komt omdat de waakhond zich vanouds inzet om kwetsbare consumenten te beschermen. Nu beschermt de overheid de consument nog met allerlei maatregelen tegen de hoge energieprijzen in Europa. Zo heeft Nederland al een nationaal energieprijsplafond aangekondigd. Maar de AFM kijkt in dit geval naar de bredere Europese gasmarkt.

Als die ontregeld raakt en het economische klimaat in Nederland en Europa slechter wordt, kan zulke overheidssteun op termijn wegvallen. Die kans wordt groter als er een Europees prijsplafond op gas komt, waarschuwt de AFM. Op zijn beurt zorgen een slecht economisch klimaat en minder overheidssteun ervoor dat huishoudens in financiële problemen komen, waarschuwt zij. Op den duur kan de gewone burger bijvoorbeeld zijn hypotheek niet meer betalen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie