Nederlandse ouderen en plattelandsbewoners gelukkiger dan jonge stedelingen

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Uit nieuwe cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat blijkt dat de gemiddelde Europeaan relatief goed in zijn vel zit. Gemiddeld geven zij hun leven een 7,1 op een schaal van 0 (zeer ongelukkig) tot 10 (zeer gelukkig).

De hoogste cijfers worden gegeven in Oostenrijk, met een 7,9. Zij worden op de voet gevolgd door Finland, Polen en Roemenië, die hun kwaliteit van leven alle drie een dikke 7,7 geven. Dit ondanks het feit dat zowel Polen als Roemenië nou niet tot de meest welvarende lidstaten behoren. Geld maakt dus niet gelukkig, of niet alleen maar, blijkt dus maar weer eens. Nederland en België scoren hun leven gemiddeld een 7,6, een half punt meer dan het Europees gemiddelde.

Bron: Eurostat (klik op afbeelding voor link)

Verder opvallend is dat terwijl jongeren in de meeste Europese landen gelukkiger zijn dan ouderen, in Nederland juist het omgekeerde te zien is. Bij ons geven jongeren tussen de 16 en 29 hun leven gemiddeld -0,2 punt minder dan mensen boven de 65. Mogelijk dat de krappe huizenmarkt, eenzame coronaperiode en groeiende prestatiedruk daarbij een rol speelt.

Ook blijkt dat mensen met een hoger opleidingsniveau, hoger inkomen en kinderen over het algemeen tevredener zijn met hun leven. En al doen de boerenprotesten misschien anders geloven: in Nederland blijkt dat mensen op het platteland hun leven een hoger cijfer geven dan in de grote steden.