Nederlandse ondernemers waarschuwen voor oneerlijke handelspraktijken uit China

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederlandse ondernemers en consumenten waarschuwen voor oneerlijke handelspraktijken door met name Aziatische webwinkels zoals Temu en Schein. In een brief aan minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV) schrijven ze dat de productveiligheid in Nederland en Europa gevaar loopt, maar ook dat consumenten worden misleid. Daarnaast komen Europese bedrijven in gevaar door oneerlijke concurrentie.

Nederlanders besteden steeds meer geld aan Chinese webwinkels, merken de ondernemers. In de eerste drie maanden van 2023 gaven Nederlanders 58 miljoen euro uit aan Chinese producten. In dezelfde periode in 2024 ging het om 201 miljoen euro. “China staat daarmee op de tweede plek van landen waar Nederlandse consumenten buiten Nederland hun online bestellingen doen”, aldus de briefschrijvers.

Het probleem is dat de Chinese webwinkels zich niet aan Europese regels houden over productveiligheid en privacy, terwijl Nederlandse en Europese bedrijven dat wel doen, zeggen de ondernemers. Ze willen dat Beljaarts zich inzet voor striktere handhaving van Europese regels bij buitenlandse webwinkels.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie