Nederlandse bedrijven voelen de spagaat: ze kampen met tekorten, stijgende energieprijzen en de gevolgen van de Europese sancties tegen Rusland door de oorlog in Oekraïne. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland schiet daarom te hulp. Ondernemers kunnen er terecht met vragen maar er wordt ook gezocht naar oplossingen; bijvoorbeeld door te focussen op alternatieve afzetmarkten.
Het sanctieloket
“De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben ook voor Nederlandse ondernemers grote gevolgen”, stelt Liesje Schreinemacher (VVD). De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bracht daarom een bezoek aan het sanctieloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar staat een reeks regio-adviseurs op werkdagen klaar om vragen over verschillende sectoren en thema’s, van de impact voor agrariërs tot de in- en uitvoer van goederen in Wit-Rusland, te beantwoorden.
Maatschappelijke druk
Ondernemers, groot of klein, kampen niet alleen met de consequenties van de Europese sancties maar ondervinden ook grote maatschappelijke druk. Zo neemt de druk op Nestle – het grootste voedingsmiddelenbedrijf in de wereld – toe omdat het weigert de activiteiten in Rusland stop te zetten en ook verschillende Belgische bedrijven willen zich niet terugtrekken uit het land. Maar er worden ook kanttekeningen gemaakt bij deze boycots:
In eigen land ligt Prosus Ventures, het Nederlandse deel van een multinational, onder vuur. Onderzoeksjournalist Robert van der Noordaa stelt dat Prosus Ventures banden heeft met een Russisch bedrijf dat mensen zou werven voor de oorlog in Oekraïne: