Nederland met aanpak omikron in Europese krant

3 min. leestijd

De Europese kranten worden deze week gedomineerd door Omikron, de nieuwe variant van het coronavirus. Één Europees land wordt opvallend vaak genoemd in dit verband: Nederland.

De twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika die vorige week op Schiphol landden, zorgden voor behoorlijk wat opschudding. Er waren 61 besmette passagiers aan boord, van wie er zeker 13 met de omikron-variant besmet waren.

Live verslag via Twitter

Nadat de vlucht was geland kon menig Twitteraar al meegenieten van de Nederlandse crisisaanpak. Aan boord van een van de vluchten was Stephanie Nolen, journalist voor The New York Times, die live verslag deed via Twitter. Ze had het over ‘totale chaos’ en was boos op Nederland.

https://twitter.com/snolen/status/1464384849792356369
https://twitter.com/snolen/status/1465042408517820423

Voortvluchtigen

Ook het Spaanse dagblad La Vanguardia schreef over de situatie. Het artikel gaat over een Spaans-Portugees stel dat ook op de KLM vlucht zat: Carolina Pimenta en Andrés Sanz. Het verhaal van Pimenta en Sanz begon hetzelfde als dat van Stepahnie Nolen, namelijk met wachten op Schiphol.  Het artikel beschrijft hoe de coronapandemie tot nooit eerder vertoonde situaties leidt: “Zoals de achtervolging van twee vermeende voortvluchtigen die geen misdrijf hebben gepleegd, hoewel zij de gezondheid van burgers ernstig in gevaar hebben gebracht, aldus de Nederlandse autoriteiten,” schrijft La Vanguardia in het artikel.

“We waren meer dan 12 uur in een onverwarmde kamer aan het wachten op Schiphol op een PCR-test, die we al hadden gedaan. Ze hadden 5 mensen om 600 PCR tests te doen. Het duurde eeuwig en het was jammer.” zei Pimenta tegen CCMA, de publieke omroep van Catalonië.

Pimenta testte positief, haar vriend negatief. De passagiers die geen huis in Nederland hadden werden naar een hotel bij Schiphol gebracht, dat speciaal gereserveerd werd voor deze groep passagiers.

Behandeld als beesten

Ondanks dat de volgende 4 PCR-tests die ze deden negatief waren, stonden ​​de Nederlandse autoriteiten het niet toe dat het stel zou terugkeren naar Spanje, meldt Antena 3. De twee vertrokken toch uit het hotel en stapten zondag in het vliegtuig naar Barcelona. Net voor het opstijgen werden ze uit het vliegtuig gehaald door de marechaussee.

Het was een nachtmerrie volgens het stel. “Ze behandelen ons als beesten,” zei Sanz tegen Antena 3. Sanz vertelt dat ze werden meegenomen in een gepantserde bestelwagen, in een cel werden gestopt en hun horloges moesten afgeven.

Vervolgens werden ze in gedwongen isolatie gezet in Haren, in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Afgelopen dinsdag werd bekend dat ze niet langer in isolatie hoefden te blijven.

Sanz zegt dat hij zich na deze ‘Odyssee’ in Nederland heeft gerealiseerd dat het in Spanje veel beter gaat dan ze dachten voordat ze op reis gingen.

Elk weekeinde geven wij u een bloemlezing van het Europese nieuws over Nederland: hoe kijkt de buitenlandse pers naar onze fietsende premier, Timmermans met zijn klimaatbeleid en de Nederlandse protesten tegen de nieuwe corona-maatregelen?

 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie