Jongeren blijven in Nederland steeds wat langer thuis wonen, blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. De gemiddelde leeftijd waarop ze hun ouderlijk huis verlaten, ligt nu net boven de 23 jaar.
Dit lijkt misschien laat, maar vergeleken met landen zoals Kroatië of Spanje, waar jongeren soms tot hun 30e blijven hangen, behoort Nederland nog steeds tot de vroege vogels. Nederland valt hiermee onder de landen waar jongeren al vroeg zelfstandig worden, net als Zweden en Finland, waar jongeren gemiddeld rond hun 21e uitvliegen.
Vooral het ontbreken van betaalbare woonruimte zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen blijven plakken. Ook moesten studenten door het wegvallen van de basisbeurs tussen 2015 en 2023 meer geld lenen om rond te komen. Dit zorgt soms voor ongemakkelijke situaties. Een deel van de thuiswonende twintigers schaamt zich er zelfs voor dat ze langer bij hun ouders blijven dan ze eigenlijk zouden willen.
Toch is er ook een lichtpuntje. Voor velen is het langer thuis blijven ook een manier om wat financiële ruimte te creëren, zodat ze later met een spaarpotje kunnen verhuizen. Al blijft een woning vinden ook dan een uitdaging.