Nederlandse Europarlementariërs steunen antiregeringsprotesten in Polen

Zondag gingen de Polen de straten op om te demonstreren tegen de Poolse regering. Via sociale media kregen de protesten veel steun van Europarlementariërs.

3 min. leestijd

Nederlandse Europarlementariërs staan compleet achter de demonstraties. Ze laten via twitter weten de Polen te steunen. Onder andere Europarlementariërs Thijs Reuten (PvdA), Jeroen Lenaers (CDA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Sophie in ’t Veld (D66) betuigden hun steun. Een half miljoen Polen gingen de straat op om te demonstreren tegen de regering. De regering heeft namelijk een bepaalde commissie opgericht die alle Russische banden moet onderzoeken.

Voor een democratisch Polen

De tweet van de European Peoples Party (EPP) waarin stond “breng Polen terug naar het hart van de EU, waar het hoort!” werd ook gedeeld door Jeroen Lenaers (CDA). 34 jaar geleden werd de democratie in Polen aangekondigd. Zondag zou de verjaardag van de democratie gevierd worden, al was het door de demonstraties geen feestelijke dag voor het land. De inwoners zijn namelijk boos en bang dat de verkiezingen van dit jaar niet eerlijk zullen verlopen en de regering zal blijven zitten.

Een half miljoen Polen verzamelden zondag in de straten van de Poolse hoofdstad Warschau. Ze willen een vrij, democratisch en Europees Polen. Zo’n grote demonstratie kwam nog niet vaak voor. Deze demonstratie zou de grootste zijn sinds de val van het communisme. De Polen laten hun stem horen en nemen allerlei attributen mee om dat zo goed mogelijk te doen. Ze lopen met spandoeken, geprinte shirts en vlaggen met de teksten “Free Poland”.

Politieke tegenstanders

De Polen zijn aan het demonstreren omdat de regering een wet heeft aangenomen waarbij er een speciale commissie wordt opgericht. Die moet Poolse politici onderzoeken op Russische banden. Wanneer er sprake zou zijn van zo’n band, kan de regering bepalen dat die persoon nooit meer een politieke functie krijgt. Dit bepaalt de commissie, een rechter komt er niet aan te pas. Brussel is nu bang dat de commissie bedoeld is om politieke tegenstanders uit te schakelen.

Niet alleen in de hoofdstad gingen mensen de straten op. Door het hele land werden protesten georganiseerd. De demonstratie was georganiseerd door oppositieleider en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

De Poolse president Andrzej Duda werd door de dreigende demonstratie toch wat angstig. En kondigde daarom plots aan dat er wel een mogelijkheid zou komen dat er een rechter bij komt kijken. Dit vinden de Polen een beetje laat, want de handtekening is al gezet. De demonstranten zijn bang dat wanneer de verkiezingen plaatsvinden eind dit jaar, deze niet eerlijk zullen verlopen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie