Het Europees Parlement wil strengere regels over prostitutie in Europa. Donderdag stemde het Europees Parlement over een rapport over sekswerk. Verschillende regels in EU-landen leiden tot georganiseerde misdaad is de conclusie. De vraag naar sekswerk moet afnemen, vinden de Europarlementariërs, tegelijkertijd moeten sekswerkers wel beschermd worden en toegang hebben tot hulpdiensten.
De Duitse sociaaldemocraat Maria Noichl (S&D) is blij met het rapport. “Vandaag geeft het Europees Parlement een stem aan vrouwen die normaal genegeerd en gestigmatiseerd worden”, zegt ze. Toch is niet iedereen blij. Europarlementariër Samira Rafaela (D66) stemde tegen het rapport. Ze is bang dat de nieuwe regels volgens het ‘Noorse model’ sekswerk alleen maar criminaliseert. Ook Sophie in ‘t Veld is ontevreden. “Er lag een kans om echt iets voor elkaar te krijgen, maar die is niet gepakt.”
Noors model
Het struikelblok is het Noors model. Daarmee worden klanten van sekswerkers strafbaar. Het werd in 1999 in Zweden voor het eerst ingezet. Voor tegenstanders van prostitutie een manier om het vak de wereld uit te helpen. Volgens anderen echter een maatregel die het werk alleen maar gevaarlijker maakt.
Het rapport zet volgens In ‘t Veld de deur open voor een gelijksoortige criminalisatie in Europa. Dat is onwenselijk, vind ze. Ook Rafaela stemde tegen het rapport vanwege het Noors model. Ze vinden dat er niet goed geluisterd is naar mensen in de sector.
Gevaar
Voor aanvang van de stemming riep mensenrechtenorganisatie IPPF nog op tegen het rapport te stemmen. “Het criminaliseren van sekswerk leidt nooit tot het beschermen van de rechten van vrouwen en andere sekswerkers”, zegt de organisatie. “Het kan mensenhandel ook niet stoppen”.
Het argument wordt vaker gebruikt. Wanneer sekswerk gecriminaliseerd is, is het moeilijker voor sekswerkers om naar de politie te stappen wanneer ze bestolen of mishandeld zijn, is de redenering. Ook naar de dokter of het ziekenhuis gaan, wordt een drempel. Zo zijn sekswerkers dus gescheiden van cruciale zorg en bescherming.
Europese regels
Regels over sekswerk lopen in Europa ver uiteen. Zo is het in een aantal landen toegestaan en gereguleerd. Nederland is daar één van, maar ook Duitsland en Oostenrijk. In andere landen is het toegestaan om seks te kopen, maar niet om seks te verkopen. Dat is het ‘Noorse model’, dat in Zweden geldt, maar ook in Ierland en Frankrijk. In andere landen bestaan er geen duidelijke regels over sekswerk en mag het wel. In Polen en Spanje bijvoorbeeld mag een persoon seks verkopen zolang dit niet gebeurt door een organisatie zoals een bordeel. In Kroatië en Litouwen is het compleet verboden.