Nederlandse doelen stikstof verdampen: Brussel voert druk op

2 min. leestijd

De Europese Commissie wil dat de nieuwe Nederlandse regering de vermindering van stikstofuitstoot zoveel mogelijk versnelt meldt de nieuwssite Boerderij, omdat de impact van veehouderij op het milieu groot is. De Europese Commissie gaat goed in de gaten houden of Nederland deze ‘enorme milieu-uitdaging’ gaat halen.

Ondertussen werkt Carola Schouten, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) al aan een oplossing. Sinds de uitspraak van de Raad van State over de stikstofaanpak heeft minister Schouten verschillende ontmoetingen gehad met Europees Milieucommissaris Virginijus Sinkevičius over het stikstofbeleid.

Emissieplafonds

In juni gaf minister Schouten in een gesprek met Eurocommissaris Sinkevičius aan dat ze denkt aan het instellen van provinciale emissieplafonds. Hierbij krijgt elke provincie een maximum aan wat kan worden uitgestoten, gebaseerd op de omvang van de landbouwsector. Provincies dragen zo naar rato bij aan het nationale uitstootplafond, is het idee.

Maar de Europese Commissie vraagt zich af of het genoeg is. Deze emissieplafonds hebben flink wat tijd nodig om resultaat te leveren in de plannen van de minister. Eurocommissaris Sinkevičius haalt de doelen in de Europese strategie voor biodiversiteit aan en hoopt via deze diplomatieke hint minister Schouten erop te wijzen dat het veel ambitieuzer moet.

De impact van de ‘zeer intensieve veehouderij’ moet worden aangepakt door de nieuwe regering, aldus de Europese Commissie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie