Nederlandse diploma’s nu ook erkend in Baltische staten

Sinds deze maand worden diploma’s behaald op het hbo en de universiteit wederzijds erkend in zowel de Benelux als de Baltische staten. Onderwijsministers kwamen in Brussel bij elkaar om het te vieren.

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

Diploma’s hoger onderwijs, dit betekent van hbo-opleidingen en universiteiten, worden vanaf begin deze maand niet alleen wederzijds erkend in de hele Benelux, maar nu ook in de Baltische staten. De Benelux-landen, België, Nederland en Luxemburg begonnen in 2015 al met het automatisch wederzijds erkennen van diploma’s, nu horen ook de Baltische staten, Litouwen, Estland en Letland bij de club. En dat vierden onderwijsministers van de Benelux en de Baltische staten maandag in Brussel.

Langdurige erkenningsprocedures

Het komt wel eens voor: je hebt je diploma behaald in Nederland en vindt een baan in Italië. Maar voor je aangenomen wordt, krijg je te maken met een lange en kostbare erkenningsprocedure. Het land waar je wil gaan werken en je mogelijk toekomstige werkgever heeft immers geen idee wat dat diploma van jou nu precies inhoudt.

Daar moet dus een einde aankomen, vinden onderwijsministers van de Benelux en Baltische staten. En daarom ondertekenden ze een verdrag. Dat trad ik werking op 1 mei. Iedereen die een diploma hoger onderwijs behaalt, dat onder dit verdrag valt, kan er nu zeker van zijn dat het diploma erkend wordt in de Benelux en de Baltische staten. Doel van dit verdrag? De kansen op het vinden van een baan vergroten.

Makkelijker werk vinden

“Dit akkoord tussen de Benelux en de Baltische staten helpt daar enorm bij”, zegt de Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts. “We willen het voor Vlamingen makkelijker maken om te wonen en te werken in het buitenland. Het moet eenvoudig zijn om een extra studie te doen in een ander land of een job te vinden in het buitenland”, aldus de minister.

Ook minister Dijkgraaf ziet het verdrag als een belangrijke stap. “Op deze manier versterken we de kwaliteit van het Europese hbo en wo en kunnen we beter concurreren met de rest van de wereld.” Hij roept ook andere Europese landen op zich bij het verdrag aan te sluiten.

Eerdere plannen

Europa probeert al langer om het hoger onderwijs dichter naar elkaar toe te trekken. Dat wordt ook wel het ‘Bolognaproces’ genoemd. In deze historische Italiaanse universiteitsstad ondertekenden eind vorige eeuw Europese ministers een verdrag voor het creëren van een Europese ruimte voor hoger onderwijs. Bij het verdrag zijn ook veel Europese landen buiten de Europese Unie aangesloten, zoals Albanië, IJsland en Zwitserland. Maar het gaat langzaam. Het initiatief van de Benelux en de Baltische staten moet er vaart achter zetten.