De organisatie van het Nederlandse Europees Jeugdparlement heeft een Europese prijs gewonnen voor hun vijfdaagse internationale conferentie in Maastricht. De Europese Karel de Grote Jongerenprijs wordt uitgereikt aan projecten waarin Europese samenwerking centraal staat.
Het European Youth Parliament (EYP) zit in veertig landen, waaronder dus Nederland. Het is een programma voor en door jonge mensen: ze organiseren debatten, internationale bijeenkomsten en leren over Europa staat centraal. Het is in 1987 opgericht met het idee de Europese jeugd te betrekken bij de Europese politiek. In Nederland komen scholieren er vaak mee in aanraking via debatclubs.
Maastricht
De prijswinnende bijeenkomst 4th international of EYP The Netherlands in de Europese bakermat Maastricht vond plaats in april 2021, centraal stond het thema ‘digitalisering’. Dat was door de pandemie actueler dan aanvankelijk verwacht, vertelt mede-organisator Jarne van der Poel. De organisatie was twee jaar eerder begonnen, in 2019. De Nederlandse tak van het jeugdparlement had slechts een paar keer eerder een internationale bijeenkomst georganiseerd, maar hun 4e internationale jeugdparlement werd groots opgezet. Dat moet ook wel, om een beetje op te vallen tussen de 500 evenementen die het EYP jaarlijks organiseert in veertig landen.
Bekend verhaal: geboekte hotels, tours en vergaderzalen moesten worden ingeruild voor corona-bestendige alternatieven. Naast Zoom werd er een ‘Sims-achtige’ virtuele omgeving ingezet waar jongeren elkaar konden ontmoeten, vertelt Jarne. Vanuit mooie locaties in Maastricht zonden de sprekers hun verhaal naar zo’n 130 jongeren uit 24 verschillende landen.
De EYP-bijeenkomsten worden allemaal georganiseerd door jongeren, niet door ambtenaren of leraren. En dat zijn vaak best stevige producties: zo hadden Jarne en zijn collega’s een team van 35 vrijwilligers.
Cursus verordeningen
In een paar dagen vormden de jonge Europeanen in discussiegroepjes hun eigen visies op de grote problemen van digitalisering en hoe de Europese Unie die zou moeten aanpakken. Online seksueel geweld, digitaal onderwijs: onderwerpen die zowel in de Europese Unie spelen als in de belevingswereld van jongeren. De jongeren kwamen samen tot een Europese verordening, dat is een wetgevend instrument, voor online seksueel geweld.
Mooie erkenning
De Nederlandse organisatie van het Jeugdparlement gaat in mei naar Aken, daar ontmoeten ze winnaars van de Karel de Grote-prijs uit andere lidstaten. Eén van hen zal de Europese winnaar van 2021 worden. Maar, zegt Jarne van der Poel, ‘de nominatie is al een hele eervolle erkenning’ er was een recordaantal inzendingen vanuit Nederland.