Nederlanders in de Brusselse bubbel | Lobbyist Aleksandr Stommels wil mensen verbinden

De Brusselse bubbel. Het is een netwerk van lobbyisten, journalisten, ambtenaren en politici die zich iedere dag bezighouden met de Europese politiek. Maar wie zijn die mensen en wat doen ze precies?

3 min. leestijd

Politicus, journalist en lobbyist. Het zijn enkele van de meest voorkomende beroepen in de Brusselse bubbel. Ze kennen de Europese wijk als de binnenkant van hun broekzak en hebben vaak al genoeg zolen versleten op de keien van het Luxemburgplein, recht voor het Europees Parlement. Zo ook Aleksandr Stommels. Hij bestelt een likeurtje en vertelt over zijn werk als lobbyist.

Enkele jaren terug startte hij samen met en aantal jongeren, hij is zelf 31, een ngo. ‘Circle of Sustainable Europe’ heet het. Met een kantoor in Brussel en een team van meer dan twintig man proberen ze duurzame projecten met elkaar in contact te brengen. Dat is belangrijk, vindt Stommels. Elkaar vinden in een grote wereld van projecten, bedrijven en ngo’s is niet altijd even makkelijk. “Er worden zo veel projecten ontwikkeld en vaak kent men elkaars bestaan niet”, zegt hij. “Of ze kennen elkaar wel, maar concurreren dan.” ‘Circle of Sustainable Europe’ probeert daarom een overkoepelende organisatie te zijn.

Flixbus

Stommels begon met een mbo-opleiding in de sport, ging daarna over naar een financiële en secretariële opleiding en eindigde met een opleiding in toezicht. Hij koos daar voor vakken over ruimtevaart. Niet de typische achtergrond van een Europese lobbyist. Toch eindigde hij in Brussel. Hij vergeleek de banen van mensen die hij ontmoette en ontdekte dat het er in Brussel toch anders aan toeging dan in Nederland. “Het leek hier een stuk meer ontspannen te zijn”, zegt hij.

Dat kan het soms ook wel zijn. De Brusselse bubbel is immers een combinatie van alle werkculturen die in Europa te vinden zijn. Nederland is erg gehaast in vergelijking met sommige andere Europese landen. Genoeg reden voor Stommels om iedere week met de Flixbus van Den Haag naar Brussel te trekken.

“Het was best indrukwekkend toen ik hier eenmaal aankwam”, legt hij uit. “Ik was verbaasd hoeveel werk hier verricht wordt en hoe weinig er in artikels over werd gemeld”. Reden voor Stommels om de boeken in te duiken. Hij verdiepte zich in het lobbywerk, las boeken over ‘oliemannetjes’, leerde over het stigma dat op lobbywerk ligt en las alles over wat er in de afgelopen twintig jaar in Brussel gebeurd was.

Verbinden

Uiteindelijk is mensen verbinden zijn doel geworden. Hoewel het zeker belangrijk is op de hoogte te blijven van wat er in Brussel speelt en welke dossiers belangrijk zijn, zoals veel lobbyisten doen, wil Stommels projecten en mensen bij elkaar brengen. Zo is er een gemeente in Armenië. Ze hebben het geld al bij elkaar, maar willen een Europees tintje geven aan het duurzame project waaraan ze werken. Stommels brengt ze in contact met mensen in Brussel.

Ook jongeren die iets willen organiseren kloppen aan bij Stommels’ ngo. De organisatie helpt ze vrijblijvend, regelt locaties voor ze, helpt ze met de planning en brengt ze in contact met de juiste mensen. “Zo hebben we inmiddels contact met jongeren uit Italië, Spanje, Mexico en Libanon”, zegt hij. De stad is groot en het aantal organisaties nog groter. Iemand hebben die weet waar elk boek in de winkel te vinden is, kan dus handig zijn.

De bubbel

Dagelijks komen er nieuwe mensen binnen in de Brusselse bubbel. En zoals voor alle voorgangers kan dat behoorlijk indrukwekkend zijn. Stommels’ tip: ga overal naartoe. “Word lid van een genootschap, ontmoet nieuwe mensen en ga in gesprek”, zegt hij. “En als je in een gesprek belandt waarvan je denkt: ik ga hier niet blij van worden, zeg gewoon ‘sorry’, ik ben nieuw hier, maar hier is mijn kaartje”. Open staan en soms voor jezelf opkomen dus.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie