Nederlanders hebben weinig kennis over de EU

2 min. leestijd
The flags of the Netherlands and the European Union waving in the wind on a clear day. The Netherlands became a member of the EU in january 1958. 3d illustration render. Fluttering fabric

Nederlanders weten weinig over de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van de Eurobarometer. De Eurobarometer is een reeks van opiniepeilingen dat wordt gehouden door de Europese instanties. Uit het onderzoek van het najaar van 2023 is gebleken dat Nederlanders de minste kennis hebben over de EU van alle lidstaten. Deelnemers van het onderzoek moesten een aantal vragen over de EU beantwoorden. Deze vragen gingen over de eurozone, de wijze van verkiezing van de leden van het Europees Parlement, en of Zwitserland lid is van de EU. Slechts 14% van de deelnemers kon een juist antwoord geven op alle drie de vragen. Het EU-gemiddelde ligt op 23%. Bovendien konden inwoners van Servië, een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, meer vragen juist beantwoorden dan de Nederlandse deelnemers. Overigens denkt 51% van de Nederlanders dat zij zelf goed zijn geïnformeerd over de EU. 

Daarnaast heeft Ipsos I&O een onderzoek onder Nederlanders gedaan naar hun kennis over de Europese verkiezingen van aankomende juni. Er deden 2138 stemgerechtigde Nederlanders mee aan het onderzoek. Slechts 11% weet dat Bas Eickhout lijsttrekker van GroenLinks-PvdA is voor de komende verkiezingen en 10% weet dat Malik Azmani dat is voor de VVD. In vergelijking met vijf jaar geleden, toen wist 69% dat Frans Timmermans lijsttrekker was voor de PvdA. Ook weten de deelnemers niet tot welke Europese fractie de Nederlandse partijen behoren. 58% kon hier geen antwoord op geven. De overige 42% deed dit wel, maar had het vaak niet goed. 

Uit het onderzoek is ook gebleken dat 25% van de deelnemers op de PVV wil gaan stemmen. Dat zou de PVV 9 zetels opleveren in het Europees Parlement. Ze worden gevolgd door GroenLinks-PvdA met 7 zetels en de VVD met 6 zetels. Immigratie en asiel zijn de belangrijkste thema’s voor kiezers. Gevolgd door klimaatverandering en internationale veiligheid en oorlogen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie