Nederland wil sterkere Europese defensie

3 min. leestijd
Kleine Brogel / Belgium – September 13, 2012: Military helicopter at air base. Air force flight operation. Aviation and aircraft. Air defense. Military industry. Fly and flying.

De Europese Unie gaat onderling nauwer samenwerken op defensiegebied. De NAVO blijft de belangrijkste verdediger van het grondgebied, maar er komen meer Europese defensieprojecten. Dat hebben de Defensieministers vandaag in Brussel beslist. Op de lijst met gezamenlijke defensie projecten (PESCO geheten) komen 14 nieuwe projecten. Deze worden toegevoegd aan de lijst met 46 al bestaande defensietaken die de landen van de Europese Unie al samen uitvoeren.

Minister van Defensie Henk Kamp zette vanochtend namens Nederland zijn handtekening onder de nieuwe Europese projecten. Landen die meewerken zullen samen investeren en opereren in militaire projecten. Ze mogen daarbij zelf kiezen aan welke projecten ze deelnemen. Aan welke projecten Nederland zal deelnemen is nog niet bekend.

Nederland is voor

In een kamerbrief voorbereidend op de vergadering liet minister Kamp weten dat Nederland voor een vergroting en versterking van Europese defensie is. “Nederland is er voorstander van dat de Europese Unie op termijn in staat wordt gesteld om ook operaties in het hoogste geweldsspectrum uit te voeren.” Hiermee bedoelt de minister een (grootschalige) interventie met een hoge dreiging en bijkomende risico’s, waarin militaire eenheden voorbereid moeten zijn op een hoge intensiteit van geweld.

“Hiertoe is de Europese Unie op dit moment nog niet in staat en daarom zal de komende jaren stap voor stap gewerkt moeten worden aan de benodigde capaciteiten en commandostructuren om dergelijke operaties mogelijk te maken”, schrijft minister Kamp. Soms zal dit in samenwerking zijn met de NAVO en de Verenigde Staten, maar de Europese Unie zal ook zelfstandig moeten optreden waar nodig. Daarvoor is het volgens minister Kamp nodig om nieuwe stappen te zetten in het Defensiebeleid, op het gebied van missies en operaties, weerbaarheid en capaciteitsontwikkeling.

Geen Europees leger

Maar er zijn grenzen voor verdere uitbouw van een Europees leger, stelt Kamp in de brief. D66 vroeg of de Europese Unie moet toewerken naar het zelfstandig verdedigen van haar grondgebied en individueel militaire missies moet kunnen uitvoeren. Oftewel: een Europees leger. Daarop was het antwoord Kamp duidelijk nee: “De collectieve verdediging van het bondgenootschappelijk verdragsgebied is een hoofdtaak van de NAVO en niet van de EU. Het kabinet ziet hier geen rol voor de Europese Unie weggelegd.”

Nederlandse projecten:

ProjectTaakSindsMet
Integrated Unmanned Ground System (UGS)Onbemande grondsystemen die gevechtsondersteuning kunnen bieden aan grondtroepen.Nov 2018Estland, België, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Letland, Polen, Spanje
Maritime (semi-) Autonomous Systems for Mine Countermeasures (MAS MCM)Maritiem technologisch systeem dat beschermt tegen zeemijnen. Het project zal de lidstaten in staat stellen zeeschepen, havens en offshore-installaties te beschermen en de vrijheid van navigatie op maritieme handelsroutes te waarborgenMar 2018België, Griekenland, Letland, Polen, Portugal, Roemenië
 European Secure Software defined Radio (ESSOR)De European Secure Software Defined Radio heeft tot doel gemeenschappelijke technologieën te ontwikkelen voor Europese militaire radio’s.Mar 2018Duitsland, België, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden
De Europese defensie projecten waar Nederland aan deelneemt

Een overzicht van alle PERSCO projecten per land

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie