Nederland traint Oekraïense bemanning voor mijnenjagers

2 min. leestijd
Mijnenjager (Bron foto: iStock)

Nederland start in september met het trainen van Oekraïense bemanning voor mijnenjagers. Dat zijn schepen die speciaal uitgerust zijn om zeemijnen op te ruimen. Minister van Defensie Kajsa Ollongren was voor een driedaags bezoek in Oekraïne. “De Zwarte Zee is door de Russische agressie een gevaarlijke plek geworden. De acties tegen internationale scheepvaart en vervoer van graan zijn een bedreiging voor de voedselzekerheid”, aldus Ollongren.

Training

Er is dus ook op dit gebied hulp nodig. Eerder beloofde Nederland Oekraïne twee mijnenjagers te doneren. Dat is nog niet gebeurd. Eerst moet de Koninklijke Marine vervangende capaciteit hebben. Er wordt in ieder geval wel al gestart met de opleiding van Oekraïense bemanning. Dat doet Nederland samen met België en andere bondgenoten.

Het was al oppassen geblazen op de Zwarte Zee ten zuiden van Oekraïne. Na de stukgelopen graandeal is het er nog gevaarlijker geworden. Eerder was er een overeenkomst tussen Oekraïne, Rusland en Turkije. Er mocht alsnog graan geëxporteerd worden via Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Die deal is stukgelopen. Sindsdien is Rusland belangrijke infrastructuur voor de graanexport gaan bombarderen en ook mijnen gaan leggen voor belangrijke havens.

Landmijnen

Niet alleen in zee, maar ook op land liggen mijnen. Ter voorbereiding op het Oekraïense tegenoffensief heeft Rusland grote mijnenvelden aangelegd. Nederland leverde al twee mijnenrolsystemen voor voertuigen. Daarmee kan een voertuig over een mijnenveld rijden, terwijl een stellage aan de voorkant de mijnen tot ontploffing brengt.

Dat is niet genoeg. Nederland stuurt nu 950 Man Portable Line Charges (MPLC). Dat zijn lijnen met explosieven die over een mijnenveld heen geschoten kunnen worden. Daarna wordt de lijn tot ontploffing gebracht waardoor ook mijnen vernietigd worden. Zo ontstaat er een vrije weg zonder obstakels.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie