Nederland tegen veto Europese ministers Buitenlandse Zaken

Een aantal Europese lidstaten wil af van het vetorecht als het gaat om beslissingen over buitenlandbeleid. Op dit moment moeten alle lidstaten het eens zijn met een besluit over bijvoorbeeld sancties. Dat moet veranderen. Ook Nederland wil af van het vetorecht en vindt dat beslissingen over buitenlandbeleid met een meerderheid genomen moeten worden.

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Sinds de Russische inval in Oekraïne is de EU een grotere rol gaan spelen op het wereldtoneel. Er is besloten sancties op Rusland te leggen en druk uit te oefenen op landen die Rusland ondersteunen. Het betekende veel overleggen en meer dan eens kon één land roet in het eten gooien door een veto te gebruiken. Het veto vertraagt de besluitvorming op momenten waarop snel beslissingen gemaakt moeten worden.

Alliantie

Ministers van Europese lidstaten komen regelmatig samen om besluiten te nemen. Op sommige gebieden wordt een voorstel goedgekeurd als een meerderheid van de lidstaten het er mee eens is, maar als het aankomt op ministers van Buitenlandse Zaken moeten ze het allemaal met elkaar eens zijn. Dat moet dus veranderen vinden een aantal lidstaten.

België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Slovenië, Spanje en Nederland hebben zich verenigd om de regels aan te passen. Ze roepen andere lidstaten die het besluitvormingsproces willen versnellen op om zich aan te sluiten.