Nederland stemt met tegenzin tegen natuurherstelwet

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Met forse tegenzin stemt Nederland op 12 april tegen de Europese natuurherstelwet. Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof), die zich eigenlijk wilde onthouden, zal alsnog de wens van de Tweede Kamer respecteren om tegen te stemmen. Dat liet ze maandag weten in een brief aan de Kamer.

Het is niet goed voor de betrouwbaarheid van Nederland, schrijft minister Van der Wal aan de Tweede Kamer, want het is hoogst ongebruikelijk om in zo’n laat stadium (net voor de definitieve goedkeuring) van standpunt te veranderen. Dat kan ook gevolgen hebben voor andere onderwerpen waarover Nederland op dit moment in Brussel onderhandelt. Hoewel ze het niet met zoveel woorden zegt, gaat het onder andere over de toestemming om van dierlijke mest kunstmest te mogen maken en de zogenoemde ‘derogatie’, oftewel ontheffing om aan alle mesteisen te voldoen. 

Vooralsnog zijn er niet voldoende landen tegen de natuurherstelwet en is de verwachting dat de wet gewoon aangenomen zal worden. Finland, Zweden, Italië en Polen gaan volgens ingewijden op 12 april tegen de natuurherstelwet stemmen. Daar komt Nederland nu bij. België zou zich onthouden van de stemming. In de praktijk komt dat neer op een tegenstem.

Abonneer je nu op de Dagvangst van hoofdredacteur Bert van Slooten

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie