Nederland positief over extra pot geld voor Oekraïne

In plaats van allerlei verschillende bronnen van financiële steun wil de Europese Commissie het simpeler maken. Eén speciaal potje met geld moet verdere financiële steun aan het land versoepelen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie wil een aparte pot met geld voor Oekraïne opzetten. Uit dat potje moet uitsluitend financiële hulp aan Oekraïne betaald worden. De zogeheten Oekraïne-faciliteit maakt het volgens de Europese Commissie makkelijker om transparant financiële steun aan Oekraïne te leveren in plaats van verschillende regelingen te gebruiken.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne levert de EU veel steun aan het Oost-Europese land. Naast humanitaire steun zoals voedsel en medicijnen en militaire steun als wapens en munitie levert de EU ook financiële steun. Geld voor Oekraïne om belangrijke zaken in het land lopende te houden zoals ziekenhuizen en staatskantoren.

De pot met geld moet zo’n 50 miljard euro gaan bevatten voor een periode van 2024 tot 2027. Daarvan is zo’n 33 miljard bedoeld voor leningen en 17 miljard voor niet terugbetaalbare steun zoals subsidies en garanties. Het moet ook mogelijk worden voor derde landen en internationale financiële instellingen om een bijdrage te leveren via het speciale potje.

Nederland

Het kabinet staat in ieder geval positief tegenover het voorstel van de Europese Commissie. Inmiddels heeft Nederland al behoorlijk wat steun aan Oekraïne geleverd. In de periode 2022-2023 heeft Nederland militaire steun aan Oekraïne geleverd ter waarde van 573 miljoen euro. In die lijn wil het kabinet ook verder. De oorlog in Oekraïne zag niemand aankomen. Het is voor het kabinet dan ook geen probleem dat er nu een extra potje komt bovenop het al bestaande Europese budget.

Ook de voorwaarden voor de leningen die de Commissie voorstelt, ziet het kabinet zitten. De leningen moeten binnen 35 jaar terugbetaald worden en terugbetalingen beginnen pas vanaf 2034. Volgens het kabinet is het belangrijk dat Oekraïne, ondanks de steun, niet in een onhoudbare schuldenlast terechtkomt.

Steun

Tot nu toe heeft de Europese Unie al 70 miljard euro steun aan Oekraïne geleverd. Daarvan was 38 miljard euro financiële en humanitaire steun en zo’n 15 miljard militaire steun. Daarnaast is er nog eens 17 miljard euro uitgetrokken voor de Oekraïense vluchtelingen in Europa.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie