Nederland moet geloven aan Europese mestnormen, einde uitzonderingspositie

Het Nederlandse mestbeleid moet op de schop. De Europese Commissie zal naar verwachting definitief een streep zetten door de Nederlandse uitzonderingspositie voor de uitstoot van stikstof uit dierlijke mest.

2 min. leestijd
With the high-pressure baler coupled to a tractor the wheat straw is mechanically picked up and squeezed in square bales.

Nederlandse boeren moeten tot 2026 de uitstoot van stikstof uit dierlijke mest stapsgewijs gaan verminderen met behulp van een afbouwplan. Dat staat in een conceptbesluit van het Nitraatcomité van de Europese Commissie. De EU-lidstaten stemmen op 15 september over dat conceptbesluit. Als de lidstaten het conceptbesluit goedkeuren, zal ook Nederland moeten geloven aan de Europese mestnormen. 

Solidair en eerlijk

“Nederland heeft een enorm mestprobleem, dus het is juist goed dat er Europese regels zijn om dat te verhelpen,” laat een woordvoerder van D66 in het Europees Parlement weten. De delegatie in Brussel vindt het goed dat het einde van de Nederlandse uitzonderingspositie, waarbij boeren meer stikstof mogen uitstoten dan de Europese norm toelaat, in zicht is. Met name omdat de uitstoot van stikstof uit dierlijke mest “ten koste gaat van de Nederlandse natuur, de Nederlandse bodemkwaliteit en op een aantal plekken de Nederlandse volksgezondheid.” 

Europese regels zijn er nou eenmaal om nageleefd te worden. Dus ook Nederland moet zich uiteindelijk aan Europese normen houden. “In dit geval is dat niet anders dan wanneer Nederland streng is voor landen met bijvoorbeeld begrotingstekorten.” Andere Nederlandse delegaties in het Europees Parlement, waaronder VVD, CDA, GroenLinks en PvdA hebben nog geen reactie gegeven over de mogelijke beëindiging van de uitzonderingspositie, de zogenaamde ‘derogatie’.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie