Nederland moet betalen voor gebruik euro in Kroatië

Als Kroatië met de euro gaat betalen kost dat Nederland anderhalf miljard euro, waarvan 173 miljoen meteen moet worden opgehoest. Er moet namelijk extra geld in de stroppenpot (het Europees Stabilisatie Mechanisme ESM) en rijkere landen betalen meer dan arme lidstaten.

2 min. leestijd
Accounting, Financial, Banking Data, Business, Making Money, Finance And Exchange.

Landen die met de euro gaan betalen moeten ook verplicht lid worden van het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM). Dat fonds is in 2012 opgericht ten tijde van de Griekse crisis. Alle landen hebben geld gestort in de stroppenpot, een pot met reserves om onvoorziene verliezen op te vangen. Die pot voorkomt dat er paniek ontstaat als er een financiële noodsituatie is. Bij problemen kunnen landen die met de euro betalen een beroep doen op dit Europees stabiliteitsmechanisme.

Het uiteindelijke doel van dit stabiliteitsmechanisme is het bewaken van de economische en financiële stabiliteit van de Europese Unie om zo de waarde van de euro te waarborgen, zo hebben de EU-ministers van Financiën in 2012 afgesproken.

Prinsjesdag

Nu Kroatië lid wordt, gaat de zogenoemde kapitaalsleutel veranderen. Tot op heden was dat voor Nederland 5,7 procent van het totaal, maar dat wordt dus meer. Het geld dat Nederland afdraagt bestaat uit twee delen. Een bedrag dat daadwerkelijk is overgemaakt (de 173 miljoen) en een deel dat het ESM kan opvragen op het moment dat er een crisis is en er snel geld nodig is (de rest van het bedrag oplopend tot anderhalf miljard euro). De tegenvaller zal op Prinsjesdag te zien zijn op de begroting van Financiën.

De EU-ministers van Financiën hebben al ingestemd met de toetreding van Kroatië tot de eurozone. Komende week moeten ze tijdens een vergadering in Brussel officieel instemmen met de financiële gevolgen die de toetreding heeft.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie