Nederland met Gouden Koets, nieuw kabinet en Winterspelen in de Europese krant

3 min. leestijd
Den Haag, Holland – september 17,2013: Queen Maxima waving in golden carriage waving to crowds on Prinsjesdag (opening parliamentary year by King)

De recente ontwikkelingen in het Nederlandse koningshuis worden in de Europese kranten uitvoerig besproken. Het besluit van koning Willem-Alexander om de Gouden Koets voorlopig niet meer te gebruiken bij officiële gelegenheden, is ook tot buitenlandse media doorgedrongen. Het zijpaneel ‘Hulde der Koloniën’ roept controverse op: het afgebeelde tafereel zou slavernij verheerlijken.

In Nederland was vooral de cryptische zin ‘De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is’ uit de videoboodschap van koning Willem-Alexander onderwerp van discussie. 

De Frankfurter Allgemeine Zeitung is die zinsnede ook opgevallen: De Duitse krant belicht de positie van koning Willem-Alexander in de Nederlandse samenleving. Dat is er een van neutraliteit, legt de krant uit. En dit besluit, om de koets voortaan niet te laten rijden, is niet definitief: het biedt de mogelijkheid om het rijtuig in de toekomst alsnog van stal te halen. De koning heeft vooral niemand willen kwetsen, maar houdt wel alle opties open.

De Engelse krant The Guardian linkt de in Nederland opgelaaide discussie over het koloniaal verleden aan de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten. Naar aanleiding daarvan ontstond een grote, maatschappelijke discussie over het koninklijke rijtuig.

Waar het debat over de Gouden Koets is Nederland gepolariseerd is, zijn er ook Europese kranten die stelling nemen. Het Franse Le Figaro – waar de radicaal rechtse presidentskandidaat Éric Zemmour 25 jaar lang voor schreef – spreekt van ‘cancel culture’. Het artikel beschrijft verder de historische totstandkoming van het controversiële zijpaneel.

Formatie

Verder was er in Europese media deze week aandacht voor de nieuwe Nederlandse regering. De Belgische krant De Morgen spreekt van een ‘Belgische formatie’, wijzend op de duur van het wordingsproces van Rutte-IV. 

De Duitse Zeit schrijft over de man-vrouwverhouding in de Nederlandse regering: ‘Dat is in het land nog niet eerder gebeurd’, wijst de krant op het gelijke aantal mannen en vrouwen in het nieuwe kabinet.

Ook El País besteedt daar aandacht aan. In een lang artikel over de Nederlandse formatie blijft weinig onbesproken. Zo is er extra aandacht voor de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra (CDA), die in het kabinet Rutte-III Zuid-Europese landen nogal eens tegen de haren instreek. Destijds als minister van Financiën, verzette hij zich tegen een solidariteitsvoorstel voor Zuid-Europa om de crisis te bestrijden. Dat zijn ze in Spanje nog niet vergeten.

Winterspelen

Als laatste is er, met het oog op de naderende Olympische Winterspelen, aandacht voor de Nederlandse oproep aan sporters om mobiele telefoons en laptops thuis te laten. Dit zou nodig zijn omdat er een reële kans bestaat dat deze apparaten door de Chinese overheid afgetapt worden. In een artikel over de kwestie meldt The Daily Mail dat er naast Nederland meer landen zijn die dit advies hebben gegeven. Vooralsnog zijn dat Groot-Brittannië, Canada, Australië en de Verenigde Staten.

Daarnaast meldde persbureau Reuters vrijdag dat Nederland geen diplomatieke delegatie naar Beijing stuurt. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde dat er vanwege de pandemie niet de mogelijkheid is om de mensenrechtensituatie in het land te bediscussiëren. Dan heeft het voor een officiële delegatie geen zin om te gaan.