Het einde aan de trage formatie en de juist vroege, strenge lockdown wegens de oprukkende omikronvariant van het coronavirus in Nederland, bleven niet onopgemerkt in de Europese kranten deze week:
Lockdown
Waar de Nederlandse coronamaatregelen zich in eerste instantie nog leken te beperken door een vervroegde kerstvakantie van de basisscholen en de oproep van premier Rutte om opa en oma niet te knuffelen, die door Politico werd opgepikt, is de strenge lockdown die zaterdagavond werd afgekondigd andere koek.
De BBC vermeldt de strengste maatregelen in Europa, tot zover. Dat terwijl in Londen de noodtoestand werd uitgeroepen omdat de ziekenhuizen de toestroom van corona patiënten niet meer aan kunnen.
De oosterburen lezen ook over de strenge Nederlandse kerst-lockdown in Die Zeit. Het verschil in de zwaarte van de maatregelen wordt verklaard uit de cijfers over coronabesmettingen die anders zijn in beide landen (over 7 dagen gemeten): 609 besmettingen per 100.000 inwoners in Nederland, ten opzichte van 353 in Duitsland.
In Oostenrijk, waar op maandag weer nieuwe maatregelen worden aangekondigd, ziet Die Presse de strenge Nederlandse lockdown als een reactie op de vertraagde boostercampagne.
De Belgen vragen zich af of Nederland te hard remt met de strenge lockdown, of dat ze zelf te naïef zijn in het Nieuwsblad.
Coalitieakkoord
Waar België tegen 2025 alle kerncentrales wil sluiten, las het Nieuwsblad over de opening van twee nieuwe kerncentrales om de klimaatdoelstellingen te halen in het Nederlandse coalitieakkoord.
Ook in de Duitse Die Zeit wordt het akkoord gemeld. De opgelopen vertraging in de negen maanden lange onderhandelingen komen op het conto van Sigrid Kaag.
In The Guardian wordt de lange formatie geweten aan de ontsporing van de onderhandelingen toen Rutte werd verweten niet de waarheid te hebben gesproken, over de functie elders van Pieter Omtzigt. Maar de politieke overlevingsinstincten van Teflon Rutte maken hem tot langstzittende Europese regeringsleiders, samen met Orbán in Hongarije.
De zwangerschap duurde negen maanden, maar de bevalling wekte geen enthousiasme, schrijft Le Monde: Rutte IV begint met hetzelfde team, zij het met gewijzigde verhoudingen.
In Denemarken wordt de nieuwe Nederlandse ambitie om klimaatkoploper te worden opgemerkt door Jyllands Posten en JydskeVestkysten.