Nederland in Europese krant | Wilders winnaar, maar wordt hij premier?

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week was Nederland daarin natuurlijk in het nieuws met Geert Wilders, de PVV en de enorme overwinning tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

2 min. leestijd

Het is natuurlijk geen verrassing, maar ook in het buitenland weet Geert Wilders de headlines te behalen. Buitenlandse kranten schrijven over de gigantische overwinning van de PVV. Hoe gebeurde het? Wat betekent het voor rechtse partijen in eigen land en wordt Wilders nu premier?

PVV geeft hoop aan Vlaams Belang

In België geeft de overwinning van Wilders hoop aan de partij Vlaams Belang. De krant De Standaard schrijft over de Vlaams Belang-voorman Tom van Grieken. Hij ziet het resultaat van Wilders als een voorbode voor België. Ook hij is bereid, net als Wilders, de scherpe kantjes van het verkiezingsprogramma af te vijlen. “Als ik de migratie kan beperken en de sociale zekerheid kan versterken, ben ik een gelukkige partijvoorzitter”, aldus Van Grieken.

Wel concludeert de krant dat het vormen van een regering in België met Vlaams Belang een stuk moeilijker lijkt dan in Nederland met de PVV. CD&V en Open VLD blijven ferm. Ze willen niet met Vlaams Belang samenwerken.

Nog lang geen premier

Ook in Duitsland worden lezers bijgepraat over de Nederlandse verkiezingen. In Der Spiegel wordt de situatie geschetst: De 60-jarige rechts-populistische Wilders won de verkiezingen, maar of hij premier gaat worden, moet nog blijken. De krant schrijft over de VVD die twee dagen na de verkiezingen terugdeinst van een rol in de coalitie onder Wilders.

Volgens de krant moet Wilders zich richten op Omtzigt en zijn partij NSC. Als hij hen overtuigd heeft, kan hij zich op de VVD richten om een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen.

De Trump van Nederland

En in Frankrijk is aandacht voor Wilders anti-islam standpunten. Herkenbare politiek, want in Frankrijk weet Marine Le Pen steeds hoger in de peilingen te komen. Ook zij wil een migratiestop en uit zich negatief over het islamitische geloof.

De Franse krant Le Monde vergelijkt Wilders met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Niet alleen voor zijn politieke standpunten, maar ook vanwege zijn strakke, naar achter gekamde, geblondeerde haar. De krant maakt een opsomming. Wilders noemde Marokkanen tuig en organiseerde cartoon competities over de islamitische profeet Mohammed.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie