Het begint ook in het buitenland te borrelen: De Nederlandse verkiezingen staan voor de deur en dus letten journalisten over de grenzen ook op onze politici. In het Verenigd Koninkrijk wordt de lezer snel bijgepraat over de belangrijke spelers. En in Brussel houdt Politico een oogje in het zeil bij voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans. In België aandacht voor het Prins Bernard Cultuurfonds dat haar naam verandert.
Nederlandse verkiezingen
In het Verenigd Koninkrijk staan de Nederlandse verkiezingen ook op de agenda. Nederland is een bondgenoot van het land en trok vaak samen op toen het VK nog in de Europese Unie zat. De Britse krant The Guardian legt het een en ander uit over de aankomende verkiezingen van 22 november.
De krant gaat in op de VVD, NSC en GroenLinks/PvdA die allemaal hoog in de peilingen staan. NSC valt op. “De drie maanden oude partij wordt geleid door oud christendemocraat Pieter Omtzigt”, schrijft de krant. Hij is op ‘kruistocht’ en wil politiek anders doen, ziet The Guardian.
Het Nederlandse politiek systeem is ongebruikelijk voor de Britten. Nog nooit is het een Nederlandse partij gelukt om genoeg zetels te krijgen om alleen een regering te vormen. In het VK gaat dat anders. Door het politiek systeem waar ieder kiesdistrict één parlementslid levert, is het gemakkelijker om een absolute meerderheid in het parlement te winnen.
Timmermans en het linkse blok
En dan Frans Timmermans. Hij is inmiddels al een tijdje uit Brussel vertrokken, maar wordt nog steeds op de voet gevolgd. Engelstalige EU-nieuwswebsite Politico schrijft dat Timmermans, die nu lijsttrekker is voor de GroenLinks/PvdA combinatie, op zoek is naar bondgenoten.
Timmermans wil premier worden en hoopt een links blok te creëren. Zonder de VVD. Timmermans denkt dat hij samen kan met NSC. De partij van Pieter Omtzigt. Omtzigt is echter voorzichtig en wil de verkiezingen afwachten, schrijft de krant.
Prins Bernard
En in de Belgische krant De Standaard is aandacht voor het Prins Bernard Cultuurfonds. De organisatie die jaarlijks miljoenen euro’s aan subsidies aan cultuur en natuur uitgeeft, verandert haar naam. Cultuurfonds, gaat het worden. De naam Prins Bernard gaat de prullenbak in.
Prins Bernard, de man van Koningin Juliana, ontkende tot zijn dood lid te zijn geweest van de NSDAP. De nationaalsocialistische Duitse arbeiderspartij kwam voor de Tweede Wereldoorlog aan de macht in Duitsland en heeft miljoenen doden op haar geweten. Een maand geleden werd duidelijk dat Prins Bernard wel degelijk lid is geweest van de nazipartij. Het Cultuurfonds wil daarom niet meer met zijn naam geassocieerd worden.