Nederland in Europese krant met gaskraan in Groningen, coalitieland en boerenprotest

De kans dat de gaskraan in Groningen heropend wordt is ‘uiterst klein’ volgens minister Adriaansens, president Macron kijkt naar Europese coalitielanden en de kranten schrijven over het protest van de Nederlandse boeren tegen de stikstofplannen.

2 min. leestijd

In Europese kranten wordt deze week de vraag gesteld of de gaskraan in Groningen toch open moet, kijkt Frankrijk naar coalitieland Nederland en wordt er geschreven over het boerenprotest in Stroe.

Laatste redmiddel

De kans dat de gaskraan in Groningen wordt opengedraaid als gevolg van de gascrisis is ‘uiterst klein’ zegt minister van Economische Zaken Adriaansens in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Alleen als er niets anders op zit kan de regering opnieuw kijken naar Groningen. “Het beleid van vandaag is dat we het openstellen van Groningen zien als een laatste redmiddel,” zegt Adriaansens tegen de Duitse journalist.

Voor nu laat Nederland de elektriciteitscentrales op kolen harder draaien. “Een maatregel waar we in minder uitzonderlijke tijden absoluut niet aan zouden beginnen”, zei de minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten hierover. Maar ons land is niet de enige die door de gascrisis de kolencentrales meer laat produceren. De Vlaamse krant De Tijd en VRT NWS schrijven over Duitsland die dezelfde plannen heeft.

Politieke aardbeving in nieuw coalitieland Frankrijk

In Frankrijk moet president Macron na de parlementsverkiezingen op zoek naar samenwerking voor een absolute meerderheid. Een coalitieregering wordt door de Fransen beschouwd als een politieke aardbeving, maar de Franse krant Le Monde kopt dat het een beproefde praktijk is in Europa, zoals in Nederland.

Het samenwerkingsblok ‘Ensemble’ van Macron behaalde 245 zetels tijdens de verkiezingen, maar voor een meerderheid in het Franse parlement zijn 289 zetels vereist. Alleen met ‘Ensemble’ plannen door het parlement loodsen gaat niet meer lukken. Daarmee sluit Frankrijk aan in de lange rij Europese landen die met een coalitie regeren. De krant kijkt naar het succes van een coalitieregering in Europa. Soms zijn lange maanden van onderhandelingen nodig om tot een akkoord te komen, en regeringen kunnen al gaan wankelen bij één afvallige, zoals onlangs in Bulgarije.

Boerenprotest

De duizenden boeren die in Stroe protesteerden tegen de stikstofplannen, waren niet alleen nieuws in Nederland. Ook de Europese nieuwsorganisatie Euronews schrijft erover en de Amerikaanse krant The Washington Post sprak met Nederlandse boeren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie