Premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra vlogen dinsdag naar Oekraïne voor een bezoek aan de hoofdstad Kiev. Ze kwamen polshoogte nemen en kijken of ze op een of andere manier kunnen bijdragen aan een vreedzame oplossing van het conflict. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky benadrukte dat het bezoek van Rutte belangrijk en langverwacht was, aangezien de Nederlandse leider 17 jaar geleden voor het laatst in Kiev was, schreef het Oekraïense persbureau UNIAN.
Niet alleen warme woorden
De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef dat Rutte niet alleen warme woorden in zijn koffer had toen hij dinsdag naar Kiev vertrok. Het Nederlandse Ministerie van Defensie gaf hem een lijst met mogelijke hulp aan materieel, die voorlopig nog geheim is. Daarmee staat Nederland niet meer aan de kant van Berlijn, die wapenlevering aan Oekraïne weigert.
Wel heeft Oekraïne een verlanglijst met de gewenste wapenlevering aan Duitsland gestuurd, meldde de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Oekraïne roept op tot een snelle reactie van Berlijn, gezien de “uiterst gespannen veiligheidssituatie en de dreiging van Russische agressie”.
Hoekstra en Kuleba
Over het gesprek tussen Hoekstra en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba werd geschreven door het Oekraïense persbureau UNIAN. Ze spraken over de hulp van Nederland bij cyberveiligheid, MH17 en ook de Nederlandse steun aan Oekraïne.
“In het bijzonder bevestigde de Nederlandse minister dat Nederland de soevereiniteit en territoriale integriteit van ons land krachtig steunt en de Russische agressie veroordeelt,” zei Kuleba.
Gas is groen
In Brussel begon de week met de kwestie taxonomie en of de Europese Commissie gas en kernenergie als groen ging bestempelen. Nederland is fel tegen dit plan en schreef een dag voordat erover besloten werd samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken een brief om de plannen tegen te houden. Maar ondanks protesten heeft de Commissie woensdag toch besloten het label ‘groen’ toe te kennen aan kernenergie en gas. De Franse krant Le Monde schreef erover, waarin ook kort de brief van Nederland wordt benoemd.
Frankrijk is zelf groot voorstander van kernenergie. De klimaatcrisis en de behoefte aan energieonafhankelijkheid hebben ertoe geleid dat er steeds meer aanhangers van kernenergie zijn in Europa, lees er in Le Monde meer over.
Bezos’ superjacht in Rotterdam
En dan nog: wat te doen met de superjacht van Amazon-baas Jeff Bezos, hoe komt de grote boot langs de monumentale brug De Hef? Niet alleen in Rotterdam breken ze hun hoofd erover. De buitenlandse pers smult ook van het verhaal dat de historische brug eventueel tijdelijk afgebroken moet worden.
Zoals in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarin beschreven wordt dat burgemeester Aboutaleb even bereid leek om de brug tijdelijk te laten verwijderen in het belang van miljardair Jeff Bezos, maar later toch terugkrabbelde. Eerst wachten op de vergunningsaanvraag en dan gaat het stadsbestuur het evalueren.
Ook The New York Times schreef erover en sprak met het Rotterdamse PvdA gemeenteraadslid Dennis Tak, die tegen de krant zei dat hij het prima vond als de brug tijdelijk wordt afgebroken. De stad zou er namelijk niet voor hoeven te betalen en het proces zou heel wat banen opleveren. “Als stad is dit een geweldige manier om wat van Bezos’ geld te pakken,” zei Tak.