Bij onze zuiderburen wordt nog steeds naar Extinction Rebellion gekeken. ‘Voor de elfde keer op rij bezet Extinction Rebellion een stuk snelweg in Nederland’, kopt De Morgen. Ook vorige week hielden buitenlandse kranten de klimaatactiegroep al in de gaten.
De actiegroep bezet iedere dag een stukje A12 in Den Haag uit protest tegen de miljardensubsidies die naar de fossiele industrie gaan. De groep zegt niet te vertrekken tot de subsidie is stopgezet.
Prinsjesdag bood de actievoerders volgens De Morgen wel wat extra inspiratie. Op de dag waarop de koning de troonrede voorleest en de regeringsplannen uit de doeken doet, stonden actievoerders met bordjes als ‘Zal de koning ons redden?’
Alternatieven
In de Guardian wordt Nederland in één adem genoemd met landen als Slowakije en Polen. In alle drie de landen bedreigen populistische partijen of anti-establishmentpartijen namelijk de huidige regeringen. In een analyse gaat Europa-correspondent Jon Henly in op het succes van Pieter Omtzigt in de peilingen.
Omtzigt is verre van een populist, zegt hij, maar is desondanks deel van een trend. “Hij is een heel gewone politicus die wel een regering ten val bracht”, legt een expert in de Britse krant uit. “Mensen willen alternatieven.”
Tunesië-deal
In het Engelstalige online-magazine Euractiv krijgt premier Rutte er van langs. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock uit kritiek op de Tunesië-deal, de afspraken die Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, samen met Rutte en de Italiaanse premier Meloni, met Tunesië maakte. In ruil voor financiële steun zou Tunesië vluchtelingen ervan weerhouden de Middellandse Zee over te steken.
Volgens de Duitse minister moeten democratie, mensenrechten en de rechtsstaat centraal staan bij dit soort samenwerking. Dat was hier niet het geval. Deze overeenkomst mag geen voorbeeld worden voor toekomstige overeenkomsten.