Nederland in de Europese kranten: boerenprotesten, Europees Parlement bestempelt gas en kernenergie als groen

Deze week in de Europese kranten lopen de spanningen rond de boerenprotesten verder op en reageerde Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) op de beslissing van het Europees Parlement om gas en kernenergie als groen te bestempelen

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Nederlandse boeren staan opnieuw centraal in de Europese kranten vanwege de protesten tegen de stikstofmaatregelen. Het aantal protesten tegen de stikstofmaatregelen liep deze week verder op en werden gewelddadiger. De boeren zijn heel ontevreden over het feit dat een bepaald soort mest, waarbij meer stikstof wordt uitgestoten dan is toegestaan volgens de Europese norm, verboden zal worden.

En het Europees Parlement nam deze week het officiële standpunt in om investeringen in gas en kernenergie als groen te bestempelen en dus op te nemen in de Europese groene taxonomie. Dat Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) daar wat van vindt, bleef niet onopgemerkt in de kranten van onze buurlanden. In de Europese groene taxonomie, een lijst met ecologisch duurzame economische activiteiten, staan investeringen die een bijdrage moeten leveren aan de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie.

Boeren gaan door

Sinds 10 juni – een maand dus – hebben Nederlandse boeren en veehouders al dikwijls geprotesteerd. In korte tijd gebeurde dat zo vaak dat het Franse Le Figaro zich afvroeg: “Zijn we getuige van de geboorte van de Nederlandse gele vesten?” Daarmee maakte de krant een vergelijking met de protestbeweging in Frankrijk in 2018, toen men met gele vestjes de straat opging om te protesteren tegen de verhoging van onder meer de brandstofprijzen. Ouest-France noemt het fenomeen in Nederland niet zo nieuw, maar “de jongste poging om een probleem aan te pakken dat het land al jaren teistert.”

In Duitsland noemde Die Zeit de boerenprotesten een “rooftocht” waarbij snelwegen werden geblokkeerd, hooibalen werden verbrand en magazijnen van supermarktketens werden werden omsingeld. Ook benadrukte de krant dat Nederland al tientallen jaren lang de Europese stikstofregels overtreedt. Ook in Spanje merkte men dit op, onder meer in El Confidencial

In België laat de VRT zien dat de boerenprotesten inmiddels internationaal ‘viraal’ zijn gegaan, dat wil zeggen dat de beweging op de voet wordt gevolgd of zelfs begint over te waaien. Dat zou gebeuren vanuit “een spontane, internationale solidariteit, omdat het volgens hen om een ‘globale strijd’ gaat.” Boeren over de hele wereld zouden Nederlanders dus steunen omdat de onvrede ook in hun land speelt.

Gas en kernenergie groen, Eickhout ontevreden

Deze week stemde een meerderheid van het Europees Parlement in met de plannen om gas en kernenergie als groen te bestempelen. Europarlementariërs Markus Ferber (CSU, Duitsland) en Bas Eickhout (GroenLinks, Nederland), beiden leden van De Groenen-fractie in het Europees Parlement, waren volgens Die Zeit belangrijke tegenstanders van deze beslissing. Volgens de krant noemde Eickhout de beslissing zelfs “een zuiver Frans politiek spel”. De ontwikkelingen rondom de Europese groene taxonomie speelden zich namelijk grotendeels af onder het Franse EU-voorzitterschap.

Na afloop van de stemming liet Bas Eickhout meteen horen wat hij ervan vond: “Het is een zwarte dag voor het klimaat en de energietransitie”, zei hij. “We geven aan investeerders en de rest van de wereld nu het rampzalige signaal dat de Europese Unie fossiel gas en kernenergie erkent als duurzame investeringen”, een uitspraak die ook werd opgepikt door de Spaanse krant El País

Volgens de Britse krant The Guardian kan ook de Russische president Poetin na het besluit van het Europees Parlement in zijn handen wrijven. Met de plannen om gas en kernenergie als groen te bestempelen werd “de waarschuwing van prominente Oekraïners en klimaatactivisten verworpen. Volgens hen zijn deze voorstellen een geschenk voor Vladimir Poetin”, schreef de krant. Want Poetin kan door dit besluit geld blijven verdienen met de verkoop van Russisch gas.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie