Wat in Nederland gebeurt, verschijnt ook in de rest van Europa in de kranten. Deze week schreef de Britse krant The Guardian over minister van Financiën Sigrid Kaag. In de internationale media ook aandacht voor het lekken van Nederlandse staatsgeheimen naar Marokko en in België een artikel over de wens van gevangenen om eigen stemhokjes te hebben.
Politici voelen zich onveilig
De Britse krant The Guardian sprak met minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) over het veranderende politieke klimaat. Kaag vertelde de krant over de beveiliging die ze nodig heeft na dreigementen. Er hangen camera’s rond haar huis en haar post wordt constant gecheckt door de politie voor ze het zelf mag bekijken.
Eerder dit jaar kondigde Kaag aan de politiek te verlaten. Reden zijn de jaren van ‘haat, intimidatie en bedreigingen’ en de tol die het had op haar man en kinderen. “Ik kon het ze gewoon niet nog een keer aandoen”, zei ze.
Kaag waarschuwt de Britse krant voor het toenemende gevaar voor politici. Het zou jaren van vooruitgang voor vrouwen, minderheden en mensen van kleur in de politiek bedreigen.
Staatsgeheimen in handen van Marokko
Nederland wist ook de buitenlandse media te bereiken door de aanhouding van twee mensen die staatsgeheimen gelekt zouden hebben naar Marokko. Engelstalige nieuwswebsite Euractiv schrijft over de ex-politievrouw en de 64-jarige man uit Rotterdam die als vertaler werkte bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Tweede Kamerleden Joost Sneller (D66) en Geert Wilders (PVV) kwamen in het artikel aan het woord. Sneller zegt geschokt te zijn door het lek. Hij wil van zo snel mogelijk duidelijkheid van minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Wilders maakte van de gelegenheid gebruik om terug te grijpen naar zijn ‘minder Marokkanen’ uitspraak uit 2014.
Stemhokjes in de gevangenis
En dan naar België waar Bonjo de ‘headlines’ van De Standaard weet te bereiken. Bonjo is de Nederlandse belangenorganisatie voor (ex-)gedetineerden. De organisatie wil eigen stembureaus voor gevangenen. Nu kunnen gevangenen alleen stemmen via volmacht, waarbij iemand anders voor hen stemt, maar dat levert vaak problemen op.
De belangenorganisatie stapt naar de rechter. Stemmen via volmacht is namelijk moeilijk waardoor gevangen belemmerd worden als het op hun stemrecht aan komt. “Stel je woont in Dordrecht, maar je zit vast in Grave en staat daar ingeschreven. Vind dan daar, waar je niemand kent, maar eens iemand die voor jou wil stemmen”, legt de organisatie uit.
Of er daadwerkelijk stembureaus in gevangenissen kunnen komen, moet nog blijken. Volgens de Nederlandse wet moeten stembureaus namelijk openbaar toegankelijk zijn en dat zijn ze niet als ze in een gevangenis staan. In 2017 werd er wel al eens een mobiel stembureau ingericht in een gevangenis in Almelo. Daar werd toen goed gebruik van gemaakt.