Nederland in de Europese krant met wapens, Me Too en Islamitische Staat

Brusselse Nieuwe leest voor u het Europese nieuws. Nederland haalde deze week de krantenkoppen met wapens voor Oekraïne, een MeToo-cursus in Maastricht en een arrestatie van een functionaris van Islamitische Staat.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland wil, net als de Verenigde Staten, Oekraïne steunen met meer wapens. De Duitse kranten schrijven erover. Premier Rutte heeft een goed gesprek gehad met de Amerikaanse president Joe Biden, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hij beloofde Biden dat Nederland Oekraïne zal voorzien van onderdelen van Patriot-luchtafweersystemen. Rutte werd uitvoerig bedankt door Biden, schrijft de Duitse krant. Het is “echt, echt, echt belangrijk” dat Nederland meehelpt, aldus Biden. Het Poolse Gazeta Wyborcza schrijft dat Rutte zich voegt bij de Verenigde Staten en Duitsland, die al van plan waren onderdelen van het Patriot-luchtafweersysteem te leveren.

MeToo-cursus in Maastricht

Het Spaanse El País schrijft over een nieuwe cursus aan de Universiteit Maastricht. Studenten worden daar binnenkort verplicht een cursus te volgen tegen seksuele intimidatie. Uit een recent onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de studenten in hun studietijd seksueel overschrijdend gedrag meemaken. Tijd dus, zo vond de universiteit, om actie te ondernemen. Hoewel de meeste incidenten niet plaatsvinden op de campus maar bijvoorbeeld in studentenhuizen of cafés, ziet de universiteit toch een taak om het gedrag aan te pakken. In de introductieweek voor nieuwe studenten komt een verplichte reeks workshops.

IS-arrestant

In Estland is het oog van de krant gevallen op een arrestatie. Nederland heeft een functionaris van de Islamitische Staat ingerekend, zo schrijft Postimees. Het zou gaan om een lid van Islamitische Staat (IS), die in verband wordt gebracht met oorlogsmisdaden die in Syrië zijn gepleegd. De 37-jarige man werd aangehouden in Arkel, waar hij sinds kort woonde nadat hij asiel had gekregen. Hij heeft tussen 2015 en 2018 voor zowel IS als Jabhat al-Nusra gewerkt, een andere terroristische organisatie. De recherche had nieuwe informatie ontvangen over het verleden van de man en was zo opnieuw onderzoek naar hem gaan doen. Dat resulteerde afgelopen week dus in de arrestatie, schrijft de Estse krant.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie