Nederland in de Europese krant met Schengen, kerncentrales en excuses

Brusselse Nieuwe leest voor u het Europese nieuws. Deze week haalt Nederland de krantenkoppen met verzet tegen het uitbreiden van de Schengenzone, kerncentrales en excuses voor het slavernijverleden.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Europeanen zijn ‘verdeelder dan ooit over het migratievraagstuk,’ volgens de Franse krant Le Monde. Twee dwarsliggers, Nederland en Oostenrijk, hebben deze week hun veto uitgesproken over de toegang van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied, om de komst van migranten aan de grenzen tegen te gaan. Het zou een dag van vreugde worden voor Kroatië, Bulgarije en Roemenië, schrijft Le Monde. ‘Na elf jaar wachten hoopten vooral deze laatste twee landen eindelijk het Schengengebied binnen te gaan en zich bij de tweeëntwintig leden van deze zone van vrij verkeer te voegen.’ Maar enkel Kroatië ging met goed nieuws naar huis. Nederland en Oostenrijk hebben hun oppositie volgehouden, ondanks het positieve advies van de Europese Commissie, schrijft La Repubblica.

Kerncentrales

‘Nederland is van plan om twee nieuwe kerncentrales te bouwen,’ zo kopt het Estse Postimees. Er komen twee kerncentrales nabij Borssele, waarmee Nederland minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Volgens premier Rutte gaat de productie van deze kerncentrales tot 13 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte dekken, schrijft Postimees. In België is er ondertussen een discussie over opgelaaid, zo bericht de Standaard: wél of niet investeren in de Nederlandse kerncentrales? Minister Zuhal Demir had het idee geopperd om te investeren in de centrales. Maar de coalitiepartners reageren er weinig enthousiast op. We moeten ‘geen centen stoppen in oude centrales’, zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi.

Excuses

In Duitsland is het debat opgevallen dat is ontstaan rondom het kabinetsexcuus voor het Nederlandse slavernijverleden. Na jaren van discussie wil Nederland excuus aanbieden voor de slavernij in de voormalige koloniën, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Maar er is op voorhand onenigheid over de datum en de vorm van verontschuldiging. Surinaamse verenigingen willen er in een spoedprocedure voor zorgen dat de excuses niet op een willekeurige datum worden aangeboden maar op 1 juli volgend jaar, 160 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij door Nederland. Belangenorganisaties vinden bovendien dat de overheid ook moet zorgen voor het tegengaan van discriminatie van nazaten, die vandaag de dag nog steeds doorwerkt, zo bericht de Süddeutsche Zeitung. Ook zou Nederland schulden aan de Caribische eilanden en Suriname moeten kwijtschelden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie