Nederland in de Europese krant met Klaas Knot in Davos, Rutte’s ‘Nokiagate’ en Russische olie

Deze week in de Europese kranten blijven Rutte en zijn ‘Nokiagate’ nieuws, gaat het over Rusland, recessie en rentetarieven in Davos, met Klaas Knot en dwaalt Russische olie onder de radar door de wereldzeeën, op weg naar Nederland.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In Davos vond afgelopen week het Wereld Economisch Forum (WEF) plaats, een bijeenkomst waar wereldleiders en topondernemers met elkaar discussiëren over de toestand in de wereld en wat daaraan gedaan kan worden. Dit jaar was de sfeer wat somber en onzeker, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. De reden hiervoor? De drie R-woorden van dit moment: Rusland, recessie en rentetarieven.

Knot pleit voor renteverhoging

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, sneed in Davos ook een R-woord aan: rente. Want de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen volgens hem prima omhoog. De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef over de uitspraken van Knot in Davos.

De opvatting is dat voor landen met hoge schulden een rentestijging slecht zal uitpakken, maar Knot gaf in Davos aan dat een consequente bestrijding van de inflatie juist gunstig is. Schulden gaan volgens de Nederlandse topman het monetair beleid niet in de weg staan.

Nokiagate: Ruttes’s handicap

De verwijderde sms’jes van premier Mark Rutte waren deze week weer nieuws in de Franse krant Le Monde. Het artikel geeft een analyse over hoe de ‘Nokiagate’ opnieuw een handicap is voor Rutte, die het al moeilijk heeft in zijn vierde coalitie. Maar, schrijft Le Monde’s Brussel correspondent Jean-Pierre Stroobants, de Nederlandse premier zal de storm naar verwachting doorstaan.

Russische olie onder de radar

En dan nog een interactief stuk van de Duitse krant Die Zeit over Russische olie. Het is moeilijk voor Rusland om olie winstgevend en via de traditionele kanalen te verkopen, maar toch zijn er kopers, blijkt uit een analyse van scheepsgegevens door Die Zeit.

“Duitsland heeft zijn import verminderd. Maar Nederland, Italië en Griekenland krijgen nog meer Russische olie binnen dan voor de oorlog”, zegt Simon Johnson van het Massachusetts Institute of Technology in Boston in het artikel.

De Russische olie dwaalt door de wereldzeeën en vindt de weg naar de koper via een lange route onder de radar. Sinds het begin van de oorlog zetten de Russische schepen twee keer zo vaak hun radarsignaal uit en zijn daardoor moeilijker te volgen dan voorheen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie