Nederland in de Europese krant: met Amalia, het IJsselmeer en Spaanse energie

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Nederland vangt deze week de aandacht met de bedreigingen aan het adres van prinses Amalia, een Spaans-Nederlands waterstofplan en het IJsselmeer.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In Nederland worden de kroonprinses en de premier bedreigd door drugsmaffia, schrijft le Monde. Zeventien leden van de micromaffia zitten in een ultrabeveiligde gevangenis in een buitenwijk van Amsterdam, schrijft de Franse krant. De prinses komt haar huis niet uit, de premier wordt al een jaar streng beveiligd en ze zijn niet de enigen: andere gekozen politici, evenals journalisten en publieke figuren, worden ook bedreigd en beschermd. De Süddeutsche Zeitung plaatst een video van Máxima en Willem-Alexander waarin ze vertellen over de bedreigingen waar hun dochter onder gebukt gaat.

Spaanse waterstof naar Rotterdam

Nederland en Spanje slaan de handen ineen om de eerste groene waterstofcorridor tussen Noord- en Zuid-Europa aan te leggen. Die moet vanaf 2027 gaan lopen van Rotterdam naar Algeciras, een plaats in het zuiden van Spanje. Nederland is de belangrijkste energiehaven van Europa, schrijft El País, omdat het land dertien procent van de Europese energievraag beheert. Algeciras is de belangrijkste haven van Spanje en heeft een strategische functie in de handel tussen Europa en Azië. De nieuwe waterstofcorridor moet energie die in de baai van Algeciras wordt opgewekt gaan transporteren naar Rotterdam. Geheel in lijn met het Europese RePowerEU-plan om de industrie groen en onafhankelijk te maken, schrijft de Spaanse krant.

Aandacht voor het IJsselmeer

Le Monde heeft het IJsselmeer ontdekt. Over de ‘zoetwaterzee die Nederland transformeerde’ plaatst de krant een groot stuk, onderdeel van een Europese reisreeks. ‘Rimpelingen lopen over het oppervlak van de blauwe vlakte, de witte rompen van de zeilboten schitteren in de zon, meeuwen lachen in de frisse wind en aan de horizon voegt de azuurblauwe lucht zich bij de turquoise golven. Het is prachtig, de zee, nietwaar? Alleen is deze watermassa, onder de 26 kilometer lange dijk die Enkhuizen en Lelystad met elkaar verbindt, niet de zee, maar een meer.’

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie